CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 20.04.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Místo deklarovaných náhradních dílů k secímu stroji chtěli vyvézt puškové granáty

Česká firma se úmyslně pokusila v rozporu se zákony do USA vyvézt vojenský materiál.

Celníci z Celního úřadu pro Středočeský kraj v pátek 16.4.2021 prováděli běžnou kontrolu zboží, jenž bylo určeno na export mimo území EU. V rámci své kontrolní činnosti objevili 8 cvičných granátů M66, které podléhají licenčnímu řízení.  

Na případu by nebylo nic neobvyklého, kdyby ke zmíněnému zboží byla předložena licence pro vývoz, tu však vývozce nepředložil. Český vývozce se snažil obejít celní předpisy a v celním prohlášení deklaroval zboží jako sadu lisovaných náhradních dílů k secímu stroji. Při fyzické kontrole zboží bylo středočeským celníkům jasné, že se nejedná o náhradní díly k secím strojům, ale o puškový granát na střelbu z jugoslávských pušek M59/66.  

K zásilce vojenského materiálu, která směřovala mimo území EU, nepředložil vývozce ani dopravce licenci na vývoz vojenského materiálu. Z předložených dokladů vyplynulo, že vývozce není držitelem povolení nebo licence k obchodu s vojenským materiálem, a tudíž se úmyslně pokusil nezákonně vyvézt z České republiky mimo území Evropské unie zásilku obsahující 8 puškových granátů na střelbu z pušek M66, jež jsou vojenským materiálem.

Podaným celním prohlášením vývozce prohlásil, že deklarované zboží není vojenský materiál ani zboží dvojího užití, a to i přes skutečnost, že věděl, že cvičný granát M66, který se snaží vyvézt mimo území ČR je vojenským materiálem ve smyslu § 5 zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem.

Předmětné zboží (puškové granáty), které byly deklarovány v celním prohlášení jako lisované části secího stroje, v pondělí celní úřad přemístil pod přímý celní dohled a veškeré podklady budou postoupeny na Licenční správu MPO k zahájení správního řízení ve věci nezákonného vývozu vojenského materiálu bez udělení Rozhodnutí o vydání licence MPO.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky