CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 04.11.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Nervózní posádka a zápach linoucí se z vozu

Necelé 4 kg konopí (známé jako marihuana) a sáček s kokainem zajistili středočeští celníci při běžné kontrole vozidla na 16. km dálnice D5 ve směru na Plzeň. 

V pondělí 1. 11. 2021 odpoledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole osobní automobil Opel Astra s českou RZ, ve kterém cestoval pětatřicetiletý muž a jednatřicetiletá spolujezdkyně, která u sebe neměla žádný doklad totožnosti. Kontrolou dokladů řidiče a vyslechnutím ženy bylo zjištěno, že se jedná o Čechy s bydlištěm v Berouně. Celníci se při kontrolách zaměřují zejména na přepravu vybraných výrobků (alkohol, cigarety, tabák, minerální oleje atd.) a na pátrání po omamných a psychotropních látkách. Vzhledem k tomu, že v tomto případě se řidič vozidla choval značně nervózně a z vozidla se linul silný zápach rostlinné látky připomínající konopí, první dotaz hlídky celníků zněl, zda převážejí omamné a psychotropní látky. Posádka odpověděla, že nic takového neveze. Hlídka vyzvala řidiče k zpřístupnění zavazadlového prostoru a na následnou kontrolu vozidla byl nasazen služební pes (fenka německého ovčáka Enny). Ve chvíli, kdy řidič zahlédl přicházet zkušenou psovodku v doprovodu její čtyřnohé parťačky Enny, se celníkům přiznal, že převáží marihuanu. Hlídka středočeských celníků společně se služebním psem během chvíle ve vozidle našla plastové nádoby a igelitové pytle plné konopí (marihuany), včetně zařízení pro její pěstování (květníky, semena, osvětlení a vzduchotechnika). Hlídka dále řidiče vyzvala, aby vyndal vše z kapes bundy i tepláků. Řidič tak s velkou nelibostí udělal a mezi věcmi z kapes vyndal i igelitový sáček s bílou krystalickou látkou (1 gram), o které celníkům sdělil, že se jedná o kokain.

Vzhledem k tomu, že se jedná o podezření z trestného činu, byla na místo přivolána hlídka Policie ČR, která si případ převzala.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky