CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 14.04.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Po spolupráci s policií na hranicích okresů se středočeští celníci vracejí ke své kontrolní činnosti

Hned první den po návratu hlídka celníků odhalila dvě vozidla převážející OPL. Řidič jednoho vozidla na sebe upoutal pozornost tím, že když zahlédl celníky, tak nápadně zrychlil jízdu.

V pondělí 12. 4. 2021 krátce před druhou hodinou odpoledne prováděla mobilní hlídka středočeských celníků svou kontrolní činnost na 36. km dálnice D11 ve směru na Prahu. Běžná kontrolní činnost byla zaměřena na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu nebo podléhajícím zákazům a omezením.

Hlídka si ke kontrole vytipovala osobní vozidlo Škodu Octavii šedé barvy s českou RZ. Vozidlo zastavila hlídka za pomoci zvukového výstražného zařízení a světelného nápisu STOP poblíž odpočivadla Vrbová Lhota. Vozidlo řídil osmačtyřicetiletý muž české národnosti. Ve vozidle se kromě řidiče nacházeli další tři muži české národnosti ve věku 32, 35 a 37 let. Hlídka celníků přistoupila ke kontrole řidiče, spolucestujících a vozidla. Nejprve středočeští celníci vyzvali řidiče k prokázání totožnosti a předložení dokladů potřebných k řízení vozidla. Řidič a jeden spolucestující uvedli, že u sebe nemají žádné doklady, a to jak k vozidlu, tak své osobní doklady. Na dotaz celníků, jaký je účel jejich cesty, muži odpověděli, že si jedou vybrat nové auto.

Následně hlídka celníků přistoupila ke kontrole vozidla a osobních zavazadel cestujících, při které u dvaatřicetiletého muže nalezla černo-zelený batoh. Uvnitř batohu se nacházely osobní věci kontrolované osoby, ale i gramová váha, OCB papírky a bílá plastová krabička, která ukrývala 2 sáčky. V jednom z nich byly zbytky bílého prášku a druhý obsahoval bílý prášek o celkové váze 3,3 gramů. Celníci provedli sken krystalické látky přes Ramanův spektrometr, který vyšel s pozitivním výsledkem na přítomnost kokainu. Dále se v batohu nacházela papírová krabička od mobilního telefonu, ve které byl nalezen sáček obsahující kostičky hnědé barvy. Na dotaz celníků, o jakou látku se jedná, jim kontrolovaný muž sdělil, že se jedná o hašiš. Váha tohoto sáčku činila 78,4 g. Test pomocí detekčního spreje Detect 4 Drugs reagoval pozitivně. V batohu byla ještě nalezena skleněná dóza obsahující sušenou rostlinnou látku, která vzhledem i zápachem připomínala konopí známé jako marihuana, což bylo následně kontrolovanou osobou potvrzeno. Hlídka poté dokončila prohlídku vozidla, při které další látky podléhající zákazům a omezením nenalezla.

O necelé tři hodiny dříve na tom samém místě středočeští celníci při kontrole zastavili vozidlo, ve kterém řidič převážel 9 gramů sušené rostlinné látky, která vzhledem i zápachem připomínala konopí známé jako marihuana.

Oba případy byly předány policii ČR z důvodu věcné nepříslušnosti.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky