CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 14.10.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Středočeští celníci odhalili nelegálně zaměstnané cizince

Na stavbě rodinných dvojdomů pracovalo 18 cizinců, z toho jich 14 nemělo povolení k pobytu.

Středočeští celníci z oddělení Dohledu nad subjekty se minulý týden zapojili do celorepublikové kontrolní akce s krycím názvem ČMELÁK, která byla zaměřena na dodržování zákona o zaměstnanosti. Na základě analýzy si vytipovali firmu zaměřenou na práce ve stavebnictví.

Na stavbě v Kostelci nad Černými lesy bylo přítomno celkem 18 cizinců moldavské a ukrajinské národnosti. Pouze čtyři cizinci měli platné pobytové oprávnění, v dalších 14 případech se jednalo o cizince bez oprávnění k pobytu. Žádný z cizinců neměl pracovní smlouvu ani potvrzení o splnění oznamovací povinnosti zaměstnavatele, kterou je zaměstnavatel povinen splnit vůči úřadu práce.

Tomu, kdo umožní cizinci výkon práce bez povolení k zaměstnání, bez povolení k pobytu v tuzemsku, bez zaměstnanecké karty nebo jiného pracovněprávního vztahu, hrozí pokuta až 10 milionů Kč. Právnická osoba, která zprostředkuje výkon nelegální práce, je postižitelná pokutou ve výši až 2 000 000 Kč. Osoby bez povolení k pobytu v tuzemsku vedle postihu za nelegální práci ve výši až 100 000 Kč budou vyhoštěny z republiky, náklady na vyhoštění je povinen uhradit zaměstnavatel.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky