CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 15.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Při kontrolách celníkům pomáhají služební psi i mobilní velkokapacitní rentgen

Středočeští celníci za pomoci mobilního velkokapacitního rentgenu zajistili 8 400 kusů nezdaněných cigaret. Stalo se tak při běžné kontrole vozidel na 64. km dálnice D1 ve směru na Prahu.  
Ve čtvrtek 9. 6. 2022 v odpoledních hodinách si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo VW Crafter s přívěsem, na kterém bylo převáženo osobní vozidlo, vše rumunské imatrikulace. Ve vozidle se nacházely tři osoby rumunské národnosti. Celníci se při kontrole zaměřili zejména na přepravu vybraných výrobků (alkohol, cigarety, tabák, minerální oleje atd.) a na pátrání po omamných a psychotropních látkách. Na dotaz celníků, zda vezou alkohol, cigarety, nebo jiné zboží podléhající zákazům či omezení řidič odpověděl, že si každý veze pouze jeden karton cigaret pro osobní potřebu.
Hlídka celníků nejprve přistoupila k provedení kontroly pomocí mobilního velkokapacitního rentgenu, při které byly patrné nesrovnalosti v oblasti zadních dveří a bočních panelů u dodávkového vozidla. Následně celníci provedli důkladnou prohlídku vnitřku vozidla, kde byly v prostoru označeném rentgenem nalezeny kartony cigaret značky Kent s rumunskou tabákovou nálepkou. Hlídka dále prohledala přívěs i přepravované osobní vozidlo, ale s negativním výsledkem.
K uvedenému zjištění řidič uvedl, že o cigaretách ukrytých v tajných schránkách, na rozdíl od svých spolucestujících, ví a všechny cigarety jsou jeho. 
U kontrolovaného zboží bylo výrazně překročeno povolené limitní množství pro dovoz cigaret a zároveň řidič nebyl schopen na výzvu celníků předložit jakékoli nabývací či přepravní doklady prokazující zdanění těchto vybraných výrobků.
Řidič dodávky a pašované cigarety byly předány k dalšímu šetření a provedení nezbytných úkonů v trestním řízení.

Uvedený případ není zdaleka jediným. V květnu středočeští celníci odhalili na dálnici D1 pašované cigarety za pomoci služebního psa. Bulharský řidič měl v dodávkovém vozidle bulharské imatrikulace důmyslně vytvořené čtyři tajné schránky v čalounění autosedaček. Zde bylo nalezeno téměř pět tisíc cigaret.
Celníci zboží zadrželi, převezli do skladů Celní správy ČR a případ bude dále šetřen ve správním řízení.



nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky