CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 14.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Kontrolní akce MAURICIUS

Středočeští celníci si posvítili na hříšníky, kteří vyrazili na dálnici bez zaplaceného dálničního poplatku.

V pátek 10. 2. 2023 se na 52. km dálnice D1 konala další z kontrolních akcí nesoucí název Mauricius, která byla zaměřená na úhradu časového zpoplatnění a na výběr evidovaných nedoplatků za dopravní přestupky. Během této jednodenní kontrolní akce bylo oddělením Kontrol zpoplatněných komunikací Celního úřadu pro Středočeský kraj zjištěno celkem 33 případů porušení právních předpisů v podobě neuhrazeného dálničního poplatku. Na pokutách za tento přestupek vybrali středočeští celníci od řidičů na místě téměř 54 tisíc korun. 
U čtyř řidičů byly zjištěny evidované nedoplatky za dopravní přestupky v celkové výši dosahující 13 tisíc korun. Všichni řidiči dluh na místě uhradili, protože v opačném případě by jim musela být z vozidla odebrána registrační značka, dokud by svůj dluh za dopravní přestupky neuhradili. 

Za celý loňský rok zaznamenali středočeští celníci 3 373 případů porušení právních předpisů v podobě neuhrazení „dálničního“ poplatku. Na pokutách za tento přestupek v roce 2022 vybrali celníci od řidičů na místě téměř 5,5 milionu korun. Průměrná pokuta se pohybovala kolem 1 600 korun. Ve správním řízení bylo následně celníky za neuhrazený časový poplatek dále vybráno 25 tisíc korun.

Středočeští celníci vybrali loni od 782 účastníků silničního provozu evidované nedoplatky v souhrnné výši přesahující 1,3 milionu korun. Osmi dlužníkům celníci odebrali z vozidla registrační značku, dokud svůj dluh neuhradili.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky