CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 07.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celníci kontrolují prodej lihovin i na kulturních akcích

Podle zákona o spotřebních daních je každá osoba, která prodává lihoviny na veřejně přístupných sportovních a kulturních akcích, tanečních zábav apod. povinna nejpozději 3 pracovní dny před konáním akce o této činnosti písemně informovat celní úřad, v jehož územní působnosti bude prodej uskutečňovat.

Někteří stánkaři však tuto povinnost neplní, což vyplynulo i z kontrol, které ústečtí celníci provedli během září.

Na různých slavnostech, poutích, festivalech, vinobraní apod. celníci zkontrolovali čtyři desítky stánkařů, kteří zde lihoviny rozlévali a prodávali. Byť zdanění lihovin až na malé výjimky prodejci řádně doložili, každý druhý stánkař správci spotřebních daní prodej lihovin neoznámil. Přitom písemná informace (oznámení) není administrativně náročná, musí obsahovat jen údaje o osobě, která lihoviny prodává, o časovém vymezení prodeje lihovin a údaje o druhu a množství prodávaných lihovin.

"Pokud subjekt tuto oznamovací povinnost nesplní, může při kontrole dojít až k zabrání či propadnutí věci a hrozí uložení sankce až do výše 1 milionu korun“, uvedl Jiří Nejedlý, tiskový mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj.

V kontrolách prodeje lihovin na kulturních akcích bude celní správa pokračovat. I proto se ústecký celní úřad rozhodl na tuto povinnost stánkaře upozornit tím, že při kontrolách celníci rozdávají vzor Informace (oznámení) o prodeji lihovin na veřejných akcích, který vystavili i na webových stránkách Celního úřadu pro Ústecký kraj www.celnisprava.cz.
   
"Domníváme se, že by mělo být také v zájmu organizátorů, aby na akcích, které pořádají, byly dodržovány předpisy a akce proběhly bez problémů" dodal tiskový mluvčí.

Od začátku roku celníci provedli v územní působnosti Ústeckého kraje bezmála osm set kontrol kamenných obchůdků, typu večerka, smíšené zboží apod., zaměřených na řádné zdanění vybraných výrobků a jejich značení. Téměř sto bylo s pozitivním zjištěním. Celníci v prodejnách zajistili téměř 2,5 tisíce litrů lihovin, bezmála 700 tisíc kusů cigaret a 185 kg tabáku určeného ke kouření.


Přehled kontrol v kamenných prodejnách v působnosti CÚ pro Ústecký kraj od 1.1.-30.9.2013
druh zboží celkové množství celkový únik v Kč
Lihoviny, destiláty, likéry 2.274,44 litrů  1,979.845,- Kč
Cigarety, doutníky 680.453 kusů
Tabák 183,786 kg


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky