CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 22.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Levnější nákup v Německu se nemusí vždy vyplatit

Více než dva tisíce litrů minerálních olejů podobajících se motorové naftě našli ústečtí celníci ve vozidle při silniční kontrole v uplynulých dnech.

Mobilní hlídka celníků zastavila na komunikaci v katastru obce Kalek na Chomutovsku ve směru od státní hranice ke kontrole nákladní automobil Fiat Ducato s českou imatrikulací. Vozidlo patřící právnické osobě sídlící na jižní Moravě řídila žena. Celníci provedli kontrolu nákladového prostoru a zjistili, že je přepravováno v různých nádobách (1 x kovový sud o objemu 200 litrů a dvě IBC kostky á 1.000 litrů) větší množství olejovité kapaliny světle žluté barvy. Hlídka pojala podezření, že se jedná o minerální oleje. Řidička na otázku týkající se obsahu nádob odpověděla, že veze celkem 2.187 litrů lehkého topného oleje. Dále celníkům sdělila, že jej má pro sebe, resp. pro osobní spotřebu.  Celníci požadovali předložení dokladů, které by prokázaly původ a řádné zdanění vybraných výrobků dle zákona o spotřebních daních. Žena celníkům předložila doklad, který však neměl zákonem požadované náležitosti. Celníci odebrali vzorek a zboží v hodnotě téměř 49 tisíc korun zajistili. Předběžná výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na bezmála 24 tisíc korun.

Pokud se potvrdí, že se osoba dopustila nezákonného jednání, hrozí jí propadnutí zboží ve prospěch státu a bude vyzvána k podání daňového přiznání a doplacení spotřební daně.

Řidička se dopustila i dalšího přestupku, jelikož vozidlo nebylo k přepravě nebezpečného nákladu náležitě označeno ani vybaveno (ruční hasicí přístroj, pokyny k likvidaci škody v případě úniku či havárie atd.) dle mezinárodní dohody ADR. Celníci i tento přestupek zdokumentovali a postoupí k zahájení správního řízení odboru dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky