CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 09.12.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Někteří vývozci a dovozci zkreslují statistické údaje

Od počátku tohoto roku příslušníci oddělení následných kontrol Celního úřadu pro Ústecký kraj provedli v regionu 52 kontrol na vykazování údajů Intrastat. V 41 případech dovozci či vývozci tzv. zpravodajské jednotky vykazovaly statistické údaje o zboží, které je předmětem obchodu s členskými státy Evropské unie, chybně či po zákonem stanovené lhůtě nebo je nevykazovaly vůbec. Celková částka, o kterou bylo zkresleno vykazování Intrastatu, činí téměř jednu miliardu a 131 milionů korun.

Intrastat je statistický systém sběru a zpracování dat, pro sledování obchodu se zbožím mezi členskými státy Evropské unie. Povinnost vykazování vzniká obchodním subjektům registrovaným k DPH okamžikem, kdy dosáhnou prahu pro vykazování, což v případě dovozu či vývozu zboží znamená práh ve výši osmi milionů korun. Zpravodajské jednotky obchodující pod tímto limitem, jsou od výkaznictví pro Intrastat osvobozeny.

Kontrolou ústeckých celníků bylo zjištěno, že v 39 případech nebyla zpravodajská jednotka registrována k vykazování údajů Intrastat ač být registrována měla, u dalších dvou subjektů se jednalo o chybné vykazování údajů či hlášení po zákonem stanovené lhůtě.

Zpravodajské jednotky, které nesplní zákonem stanovenou povinnost se vystavují nebezpečí uložení sankce za správní delikt až do výše jednoho milionu korun. V letošním roce celní úřad uložil za tyto správní delikty 27 pokut v celkové výši 617 000 korun. 

Údaje vykazované do hlášení Intrastat nejsou samoúčelné, jsou dále zpracovány Českým statistickým úřadem pro sestavení národního účtu a slouží jako národní stupeň sběru statistických dat o  intrakomunitárním obchodu pro Eurostat, který je statistickým orgánem Evropské unie. Údaje jsou dále použity např. k sestavení statistiky zahraničního obchodu, ministerstvo průmyslu a obchodu je hodnotí pro provádění hospodářské politiky a národní banky je využívají pro sestavení platební bilance.   
      
Podrobnější informace o vykazování údajů Intrastat naleznete na www.celnisprava.cz 
  


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky