CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Bilancování kontrolní činnosti ústeckých celníků

Příslušníci Celní správy ČR nevybírají jen clo, daně a ostatní poplatky. Bojují i proti daňovým únikům a provádí kontrolní činnost dle svěřených kompetencí:

Kontroly na ochranu spotřebitele 

Při kontrolách vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele se ústečtí celníci loni zaměřovali nejen na tržnice, ale také na kamenné obchody. Zajistili bezmála 23 tisíc kusů padělků či napodobenin značkového zboží a pirátských nahrávek na CD a DVD nosičích. Největší podíl zajištěných plagiátů tvořily textilní výrobky (7 617 kusů), následovaly nosiče s hudební a filmovou produkcí (6 017 kusů) a věci osobní potřeby jako jsou parfémy, kosmetika, líčidla atd. (1 284 kusů). Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 36 milionů korun
Příhraniční tržnice sice ztratily svůj někdejší význam, přesto se celníci s prodejem padělků potýkali. Prodejci využívali především tzv. skrytý prodej, kdy byl prověřený zákazník zaveden mimo provozovnu, či mu bylo konkrétní zboží z úkrytu doneseno. S úbytkem padělků na tržnicích se celníci začali naopak setkávat s rozšířenou výrobou a distribucí omamných a psychotropních látek.
    
Kontroly přeprav a značení vybraných výrobků

Celníci neustávali ani v boji proti daňovým únikům. Ve svém regionu kontrolovali přepravy, skladování i značení tabákových výrobků, lihovin a minerálních olejů. Během loňského roku zajistili téměř 1,4 milionu kusů nezdaněných cigaret různých značek, 1105 kilogramů tabákových směsí určených ke kouření a 83 kilogramů tabákových listů. Krabičky cigaret se honosily cizími tabákovými nálepkami (Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Moldavska aj.) či postrádaly nálepky úplně. Ve skladech skončilo i 3 509 litrů podezřelých lihovin, jejichž majitelé neprokázali řádné zdanění či na hrdlech lahví chyběly povinné kontrolní pásky. Celníci dále zajistili 78 587 litrů minerálních olejů. Zabránili celkovému úniku na daních a dalších poplatcích ve výši téměř šest milionu korun
    
Kontroly výkonového a časového zpoplatnění
    
V roce 2013 řešili ústečtí celníci celkově 6 299 přestupků za užití dálnic, rychlostních komunikací a vybraných silnic I. třídy bez uhrazení mýtného poplatku či dálniční známky. V blokovém řízení vybrali od neukázněných řidičů více než 3,7 milionu korun. V 74 případech řidiči nesouhlasili s uložením blokové pokuty, ty tak byly postoupeny do správního řízení.
Po dálnici D8 na úseku mezi státní hranicí a Prahou včetně rychlostní komunikace R63 Bystřany – Ústí nad Labem a silnice I. třídy I/30 Ústí nad Labem – Lovosice se pohybují nepřetržitě tři kontrolní vozidla vybavená speciálním zařízením na kontrolu elektronického mýtného. Celníci na spravovaných úsecích v délce téměř 120 km odhalili 3 563 případů, kdy nebylo řádně zaplacené mýtné. Od řidičů nákladních vozidel či autobusů vybrali v blokovém řízení 2 069 900 korun. Bezmála 60 případů postoupili do správního řízení. 
Hlídky výkonového zpoplatnění loni na dálnici D8 odhalily 2 736 vozidel bez platného dálničního kuponu. Na pokutách za tento přestupek vybrali od neukázněných řidičů 1 873 300 korun. Řidiči měli možnost pokuty platit celníkům i platebními kartami, neboť jejich vozy jsou vybaveny platebními terminály.

Kontroly zaměstnávání cizinců

Celní úřad loni provedl v různých firmách a provozovnách v Ústeckém kraji 60 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Celníci prověřili 164 pracujících cizinců, z nichž 53 cizinců ze zemí mimo EU vykonávalo pro zaměstnavatele činnost bez pracovního povolení.  Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Vietnamu (50). U dalších 24 cizinců ze zemí EU nebyla zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce, daná zákonem o zaměstnanosti.
Celníci kontroly cílili dle vlastních poznatků a zjištění do stavebnictví, zemědělství, obchodu, služeb a gastronomie. Odhalené případy porušení předpisů předal celní úřad příslušným oblastním inspektorátům k zahájení správního řízení a uložení sankce.   
  

    


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky