CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 06.05.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Vykazování obchodu se zbožím mezi členskými státy EU - INTRASTAT

Pokutu za neposkytnutí statistických údajů do systému Intrastat v požadovaném termínu uložili ústečtí celníci letos již osmi subjektům. 

V Ústeckém kraji sídlí bezmála šest set firem tzv. zpravodajských jednotek, které mají pravidelně do systému Intrastat poskytovat statistické údaje o obchodu se zbožím mezi členskými státy Evropské unie. Stále se ale najdou mezi nimi i takové, které tuto zákonem stanovenou povinnost neplní. Vystavují se přitom nebezpečí uložení sankce za správní delikt až do výše jednoho milionu korun.

Kontroloři Celního úřadu pro Ústecký kraj provedli od začátku roku v regionu 19 kontrol zaměřených na vykazování údajů Intrastat. V 16 případech dovozci či vývozci vykazovaly statistické údaje o zboží, které je předmětem obchodu s členskými státy Evropské unie, chybně či po zákonem stanovené lhůtě nebo je nevykazovaly vůbec. Celní úřad zahájil s „hříšníky“ správní řízení. V osmi případech již bylo správní řízení ukončeno a celníci uložili subjektům za neposkytnutí statistických údajů do systému Intrastat pokuty v úhrnné výši 104.750 korun.

Intrastat je statistický systém sběru a zpracování dat, pro sledování obchodu se zbožím mezi členskými státy Evropské unie. Povinnost vykazování vzniká fyzickým a právnickým osobám registrovaným k DPH okamžikem, kdy dosáhnou prahu pro vykazování, což v případě dovozu či vývozu zboží znamená práh ve výši osmi milionů korun. Zpravodajské jednotky obchodující pod tímto limitem, jsou od výkaznictví pro Intrastat osvobozeny.

Podrobnější informace o vykazování údajů Intrastat naleznou obchodující subjekty na webových stránkách celní správy www.celnisprava.cz 

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky