CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 12.09.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

O červenou naftu je v příhraničí stále zájem

Bezmála čtyři tisíce litrů nelegálně přepravovaného topného oleje lidově nazývaného „červená nafta“ zajistili ústečtí celníci v uplynulých dnech při silničních kontrolách.

Hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Ústecký kraj zaměřily v posledních dnech kontrolní činnost v příhraničních oblastech na Chomutovsku a Teplicku na přepravu vybraných výrobků resp. minerálních olejů. Během tří dnů celníci přistihli šest řidičů, kteří převáželi stovky litrů olejovité kapaliny načervenalé barvy se zápachem motorové nafty bez patřičných dokladů.
     
Ve středu v brzkých ranních hodinách zastavili celníci ke kontrole na silnici č. 382 u obce Mikulov na Teplicku tři za sebou jedoucí vozidla. Hned při kontrole prvního zjistili, že se v nákladovém prostoru nachází pět plechových sudů po 200 litrech obsahujících 999 litrů tzv. červené nafty. Stejně množství sudů se stejným množstvím kapaliny označené Heizöl nalezli i v nákladovém prostoru řidiče žluté dodávky. Dalších pět plechových sudů s 998 litry olejovité kapaliny převážel  řidič vozidla Hyundai pod plachtou přívěsného vozíku.

V úterý kolem 18. hodiny objevila celní hlídka při silniční kontrole na komunikaci I/7 nedaleko obce Hora sv. Šebestiána na Chomutovsku v zavazadlovém prostoru osobního vozidla Renault Megane osm barelů se 180 litry kapaliny načervenalé barvy.

Již ve čtvrtek dne 4. 9. celníci odhalili na komunikaci I/7  u obce Křímov na Chomutovsku  v zavazadlovém prostoru  kontrolovaného vozidla Renault Scenic 197 litrů olejovité kapaliny, které řidič převážel v deseti kanystrech. Další nelegální přepravu minerálních olejů odhalila týž den mobilní hlídka celníků na komunikaci I/8 u obce Dubí na Teplicku. Tam řidič vozidla Škoda pickup přepravoval v nákladovém prostoru tři plechové sudy a v nich 591 litrů tekutiny s červeným nádechem.

Celníci odebrali z nádob vzorky a minerální oleje zajistili. Pokud přistižení řidiči neprokáží, v souladu se zákonem o spotřebních daních, zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, hrozí jim propadnutí zboží ve prospěch státu a doplacení uniklé spotřební daně ve výši 10,95 Kč za litr.   

Kontroly zaměřené na nelegální dovoz a distribuci minerálních olejů budou ze strany celního úřadu ve zvýšené míře pokračovat. 

Od začátku roku evidují ústečtí celníci již 49 takovýchto nelegálních přeprav, při nichž zajistili bezmála 38 tisíc litrů topných olejů. Zamezili tím daňovým únikům v celkové výši 421 tisíc korun.

„Červené nafta“ je v sousedním Německu určena výhradně pro výrobu tepla. Z důvodu nižší ceny je však u nás podvodně používána pro pohon motorových vozidel.

 

    

  


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky