CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 16.06.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

O červenou naftu je značný zájem

Téměř čtyři tisíce litrů nelegálně přepravovaného topného oleje lidově nazývaného „červená nafta“ zajistili ústečtí celníci na konci minulého týdne.

Hlídka mobilního dohledu celníků prováděla kontrolní činnost v příhraniční obci Dubí-Cínovec na Teplicku. Během několika hodin přistihla hned tři řidiče, převážející olejovitou kapalinu načervenalé barvy se zápachem motorové nafty.

Při kontrole dodávkového vozidla Fiat Ducato celníci zjistili, že se v jeho nákladovém prostoru nachází IBC obal obsahující 998 litrů červené nafty. Stejně tak v nákladovém prostoru řidiče fordu odhalili 999 litrů kapaliny s označením Heizöl, také v IBC kostce. Třetí řidič převážel v dodávce množství 1 672 litrů. Kromě plastových sudů a IBC nádoby v nákladovém prostoru, celníci objevili červenou naftu i v nádrži peugeotu.

Řidiči vypověděli, že se jedná o lehký topný olej, který si dovezli z Německa a hodlají jej použít pro vytápění. Nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali z nádob vzorky a minerální oleje o celkovém objemu 3 669 litrů zajistili.

Pokud kontrolované osoby neprokáží, v souladu se zákonem o spotřebních daních, zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, celní správa jej zajistí a vyměří spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr. Zajištěný topný olej pak propadne ve prospěch státu.

Červené nafta je určena výhradně pro výrobu tepla. Z důvodu nižší ceny je však podvodně používána pro pohon motorových vozidel. Od počátku tohoto roku odhalili ústečtí celníci 38 takovýchto nelegálních přeprav, při nichž zajistili téměř 33 tisíc litrů topných olejů. Zamezili tím daňovým únikům ve výši bezmála 370 tisíc korun.

 

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky