CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 14.10.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Oznamovací povinnost prodejců lihovin na veřejných akcích

Jednou z povinností osob, které mohou prodávat lihoviny na veřejně přístupných sportovních, kulturních či společenských akcích včetně tanečních zábav, diskoték apod., je nejpozději 3 pracovní dny před konáním akce o této činnosti písemně informovat správce daně. Tím je příslušný celní úřad, v jehož územní působnosti bude prodej uskutečňován.

Pokud subjekt tuto oznamovací povinnost, stanovenou § 133 zákona o spotřebních daních, nesplní, může dojít k zabrání či propadnutí věci a uložení sankce až do výše jednoho milionu korun.

Příslušníci krajského celního úřadu obdrželi od začátku letošního roku do konce září 190 písemných oznámení o prodeji lihovin od různých subjektů, což je o téměř 60 oznámení více než za stejné období loňského roku. Zároveň celníci provedli v regionu 59 kontrol, při nichž prověřili stovky stánkařů, kteří na slavnostech, poutích, festivalech a podobných akcích lihoviny rozlévali či prodávali. Při těchto kontrolách odhalili 24 případů, kdy osoby nesplnily zákonem stanovenou povinnost a prodej lihovin na veřejných akcích celnímu úřadu předem neoznámily. To i přesto, že ústečtí celníci při loňských kontrolách na tuto zákonem stanovenu oznamovací povinnost stánkaře upozorňovali, rozdávali jim vzor Oznámení o prodeji lihovin na veřejných akcích, který i vystavili na svých webových stránkách, prodejcům k využití.

Určité zlepšení stavu tato osvěta však přinesla. V loňském roce celníci přijali za stejné období od subjektů prodávajících lihoviny na veřejných akcích jen 137 oznámení. Na základě těchto oznámení provedli 37 kontrol zaměřených na zákonem stanovenou oznamovací povinnost, z nichž dokonce 28 případů mělo pozitivní výsledek.

Oznámení není přitom administrativně vůbec náročné. Obsahuje jen údaje o osobě, která lihoviny prodává, o časovém vymezení prodeje lihovin a údaje o druhu a množství prodávaných lihovin.

Celníci se při kontrolách na veřejných kulturně-společenských akcích, kterých se během roku pořádá značné množství, zaměřují také na to, zda jsou prodávané lihoviny řádně zdaněné. Až na drobné výjimky mají prodejci doklady prokazující řádné zdanění lihovin v pořádku. 
    
  


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky