CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 17.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Sledovací akce s krycím názvem "Goliáš"

Odhalení podvodu s minerálními oleji a únik na spotřební dani ve výši nejméně dva miliony korun, to je výsledek dlouhodobé sledovací akce. 

Spis s návrhem na zahájení trestního stíhání pětatřicetiletého Čecha předají ústečtí celníci v nejbližších dnech (po vypracování překladů a odborných vyjádření k zajištěnému zboží) vyšetřovateli Policie ČR. Muži, čelícímu podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Ústečtí celníci z oddělení Odhalování trestných činů pracovali na případu několik měsíců. Na základě vlastního šetření a operativních informací se zaměřili na muže, který dopravoval v plastových barelech ze Spolkové republiky Německo stovky litrů minerálního oleje s obchodním názvem Heizöl. Minerální oleje načervenalé barvy určené k topení, muž ukrýval v garáži a následně distribuoval společně s dalšími osobami. Už ale jako motorovou naftu určenou pro pohon motorových vozidel.
     
Při realizaci s krycím názvem „Goliáš“ provedli celníci na Mostecku závěrem roku prohlídky jiných prostor a pozemků a zadržení podezřelé osoby. Zasáhli ve chvíli, kdy muž nelegálně dovezl do utajovaného skladu 725 litrů minerálního oleje.

Celníkům se podařilo zadokumentovat 104 přeprav, při kterých podezřelý od května do prosince dovezl na území ČR osobním vozidlem nejméně 117 tisíc litrů minerálních olejů se zápachem nafty. Daňový únik vyčíslili správci daně na dva miliony korun.

Na případu úzce spolupracovalo mostecké státní zastupitelství i němečtí kolegové z celního a pátracího úřadu v Drážďanech.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky