CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 01.04.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Akce WILL a KALUP zabránily milionovým únikům

Téměř 420 tisíc kusů nezdaněných cigaret a 40 kilogramů tabáku zajistili během března ústečtí celníci. Zabránili tak daňovému úniku ve výši nejméně 1,2 milionu korun.

Koncem března ukončili příslušníci odboru Pátrání Celního úřadu pro Ústecký kraj několikaměsíční šetření dvou rozpracovaných případů v trestní věci, týkající se nezákonné distribuce neznačených cigaret.

Při závěrečné fázi realizace s krycím názvem „KALUP“, která proběhla v uplynulých dnech na Děčínsku, ústečtí celníci ve spolupráci s pražskými kolegy překvapili ilegální distributory cigaret přímo při předávce. Následovaly prohlídky jiných prostor a pozemků, při nichž celníci zajistili 180 tisíc kusů cigaret zn. FEST s běloruskou tabákovou nálepkou a bezmála 20 kilogramů tabáku. Předběžná škoda na neodvedených daních byla vyčíslena na 543 tisíc korun. Celníci zadrželi dvě osoby podílející se na trestné činnosti. Osmadvacetiletého Poláka a třiatřicetiletou Vietnamku, v jejíž kabelce byla nalezena finanční hotovost (11.430 EUR), určená s největší pravděpodobností na úhradu neznačených cigaret dopravených na naše území nelegálně polským řidičem.

Za uvádění cigaret bez platné tabákové nálepky do oběhu čelí obě osoby podezření ze spáchání přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

O několik dnů dříve při závěrečné fázi zásahu s krycím názvem „WILL“ provedli ústečtí pátrači v obci Vilémov na Šluknovsku domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor a pozemků. V bytě a plechové garáži celníci zajistili téměř 237 tisíc kusů cigaret různých značek a 15,5 kg tabáku. Některé krabičky byly opatřeny běloruskou tabákovou nálepkou, jiné postrádaly tabákové nálepky úplně. Způsobená škoda na spotřební dani byla předběžně vyčíslena na 603 tisíc korun. S potřebou provést další úkony v trestním řízení byli zajištěni dva Asiaté ve věku 26 a 62 let.

Pokud se u nich potvrdí podezření ze spáchání trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, mohou ve vězení strávit až osm let.

   
 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky