CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 21.01.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Ústečtí celníci bilancovali uplynulý rok 2014

Příslušníci celní správy Ústeckého kraje loni vybírali nejen clo, daně a ostatní poplatky, ale bojovali i proti daňovým únikům. Kontroly směřovaly na přepravu a prodej zboží podléhající spotřební dani, tzn. minerální oleje, cigarety, tabák a lihoviny, a na odhalování nelegálních skladů či výroben.

Během loňského roku odhalili celníci na severu Čech téměř 500 případů, kdy byl zákon o spotřebních daních porušen. Zajistili téměř dva miliony kusů cigaret, dva tisíce kilogramů tabáku a tabákových listů, 60 tisíc litrů minerálních olejů a tři tisíce litrů lihovin, čímž zabránili daňovému úniku v celkové výši bezmála 10 milionů korun.
Největší záchyt tabákových výrobků se celníkům podařil v listopadu, kdy na Mostecku objevili sklad s téměř 800 kg tabáku a baličku. Odkaz na TZ zde.

Mobilní hlídky celníků loni zaznamenaly i zvýšený počet nelegálních přeprav topného oleje (tzv. červené nafty). Při silničních kontrolách odhalily 58 řidičů, kteří přepravovali ze sousedního Německa značné množství načervenalé kapaliny se zápachem motorové nafty, u dalších šesti osob objevili celníci značený minerální olej dokonce v běžných nádržích vozidel.

V rámci svěřených kompetencí prováděly hlídky celníků loni také kontroly zaměřené na ochranu majitelů práv duševního vlastnictví. Přestože příhraniční tržnice již ztratily svůj někdejší význam, potýkali se celníci s padělky především na nich. Celková hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla částky převyšující 14 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadlo na CD a DVD nosiče (2132 ks), dále pak výrobky kožené galanterie, hodinky, kosmetiku, hračky apod. (1825 ks) a textilní výrobky (1507 ks). Prodejci využívali zejména formu skrytého prodeje padělků, kdy byl prověřený zákazník zaveden mimo provozovnu, nebo mu bylo konkrétní požadované zboží z úkrytu přineseno.
       
Celníci provedli v Ústeckém kraji také 73 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Ve 34 firmách či provozovnách kontroloři zjistili nedostatky. Celníci prověřili stovky pracujících cizinců, z nichž 24 cizinců ze zemí mimo EU vykonávalo pro zaměstnavatele pracovní činnost bez příslušného povolení. Jeden cizinec postrádal i povolení k pobytu. Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Vietnamu (23). U dalších 21 cizinců nebyla zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce. Celníci kontroly cílili dle vlastních poznatků a zjištění do oblastí obchodu, služeb a gastronomie. Odhalené případy porušení právních předpisů předal celní úřad příslušným oblastním inspektorátům k zahájení správního řízení a uložení sankce.   

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě provedli mobilní hlídky celníků 673 kontrol. V 66 případech řidiči nedodrželi mezinárodní dohodu AETR, týkající se bezpečnostních přestávek a doby řízení. Odboru dopravy Ústeckého kraje bylo na kaucích odvedeno téměř 500 tisíc korun.

 

      
 

 

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky