CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 14.05.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Červená nafta stále v kurzu

Téměř dva tisíce litrů topného oleje lidově nazývaného „červená nafta“ zajistili v posledních dnech ústečtí celníci ve spolupráci s německými kolegy při kontrolní akci.

Celníci prováděli kontrolní činnost na dálnici D8 u obce Varvažov na Ústecku. Ráno kolem šesté hodiny zastavili ke kontrole dodávkové vozidlo značky Peugeot, v jehož nákladovém prostoru objevili pět 200 litrových sudů plných kapaliny s červeným nádechem se zápachem nafty. Úspěšní byli i o pár hodin později, když vytipovali ke kontrole dodávku značky Mercedes-Benz. Její řidič převážel v nákladovém prostoru 600 litrů zmíněného topného oleje ve třech sudech.

Oba řidiči vypověděli, že si topný olej „Heizoel EL“ vezou z Německa, nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali ze sudů vzorky a odhalené množství 1600 litrů minerálního oleje v hodnotě bezmála 30 tisíc korun zajistili.

„Červená nafta“ je určena výhradně pro výrobu tepla, z důvodu nižší ceny je však u nás podvodně používána pro pohon motorových vozidel. Pokud kontrolovaní řidiči neprokáží řádné zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, celníci vyměří spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr, a zajištěný topný olej propadne ve prospěch státu. Případný daňový únik vyčíslili celníci na 17 510 korun.

Celní správa se na kontroly přeprav topných olejů  stále zaměřuje. Od začátku roku odhalily  hlídky mobilního dohledu ústeckých celníků pět případů nelegálních přeprav minerálních olejů a zajistily 3363 litrů červené nafty v hodnotě téměř 64 tisíc korun.

Loni se ústeckým celníkům podařilo odhalit 58 nelegálních přeprav minerálních olejů. Zajištěno bylo téměř 46 tisíc litrů olejovité kapaliny s červeným nádechem v hodnotě bezmála jeden milion korun a zabránilo se daňovým únikům ve výši téměř 506 tisíc korun. U šesti  řidičů objevili  celníci značený minerální olej dokonce v běžných nádržích vozidel.
 
 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky