CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 08.09.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Hlídky celníků odhalily magnety na převodovkách kamionů

Ústečtí celníci odhalili v uplynulých dnech dva řidiče, kteří obelhávali záznamové zařízení, tzv. tachograf, silnými magnety.

Ve středu při kontrolní činnosti na silniční komunikaci č.1/13 u obce Komořany na Mostecku si mobilní hlídka celníků vytipovala a následně zastavila krátce po jednadvacáté hodině řidiče nákladního vozidla zn. DAF s českou registrační značkou. Celníci provedli kromě kontroly přepravovaného zboží také kontrolu tachografu a zjistili, že zapsaná data vykazují základní nesrovnalosti. Přestože se vozidlo prokazatelně pohybovalo, záznamové zařízení ukazovalo, že řidič čerpá bezpečnostní přestávku. Pojali podezření, že by mohl být na snímači tachografu umístěn magnet, jímž někteří řidiči nákladních vozidel ovlivňují správnou funkci záznamového zařízení.

Když nechali soupravu rozpojit, jejich podezření se potvrdilo. Na snímači převodové skříně byl skutečně přiložený magnet, který znemožňoval správnou funkci tachografu. Celníci tento silný magnet ze zařízení odstranili a zajistili.

Jen o pár dní dříve kontrolovala mobilní hlídka celníků na rychlostní komunikaci R63 u obce Modlany na Teplicku nákladní vozidlo zn. VOLVO tuzemské imatrikulace. Pětadvacetiletý řidič kamionu jedoucí ve směru z Ústí nad Labem na Teplice měl také na snímači převodovky přiložen silný magnet.

Celníci v obou případech stanovili a vybrali kauci ve výši 100 tisíc korun. Odhalení zadokumentovali a předali k vyřízení věcně příslušným správním úřadům – odboru Krajského úřadu v Ústí nad Labem. Ve správním řízení hrozí přistiženým řidičům pokuta až do výše deset tisíc korun a dopravci hrozí sankce až do výše půl milionu korun. Řidičům nákladních vozidel může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky