CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 22.10.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Kontroly zaměstnanosti cizinců na severu Čech

​Celníci, kteří na území Ústeckého kraje provádějí kontroly zaměřené na zaměstnávání cizinců, se stále setkávají s porušováním zákona o zaměstnanosti.

Kontroly ústečtí celníci cílí dle vlastních poznatků a zjištění zejména do oblastí obchodu, služeb a gastronomie, ale neopomíjejí ani oblast stavebnictví. Během uplynulých říjnových dnů zkontrolovali v regionu 12 subjektů a odhalili třináct cizinců pracujících v rozporu s předpisy. Jedenáct cizinců původem z Vietnamu, kteří v provozovnách obsluhovali zákazníky a pokladnu, nebyli schopni doložit, na základě jakého právního vztahu v obchodech pracují. Ani zaměstnavatelé nepředložili žádné doklady, které by dokumentovaly oznamovací povinnost související se zaměstnáváním svého zaměstnance. Stejně tak zaměstnavatel dvou mužů z Ukrajiny, pokládajících dlažbu, nesplnil oznamovací povinnost, vůči úřadu práce.

Celníci zjištěné případy porušení právních předpisů předají příslušnému oblastnímu inspektorátu práce k dalšímu řízení. Za nesplnění oznamovací povinnosti, může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 100 000 korun a jestliže zaměstnavatel zaměstnává cizince bez platného povolení, hrozí mu sankce do deseti milionů korun. Ústečtí celníci budou i nadále v kontrolách pokračovat. 

Od začátku roku provedli ústečtí celníci v kraji 82 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Porušení předpisů identifikovali ve 44 případech. Prověřili více než sto zahraničních osob, z nichž 11 vykonávalo práci bez povolení k zaměstnání, a u 36 cizinců nebyla zaměstnavatelem splněna oznamovací povinnost.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky