CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 06.11.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

V sudech od limonády převážel červenou naftu

      Kuriózní obal si pro nelegální přepravu topného oleje zvolila osádka vozidla ze Šluknovském výběžku. Příslušníci mobilního dohledu Celního úřadu pro Ústecký kraj ji ale odhalili.

     Začátkem pracovního týdne zastavila hlídka celníků na silnici ve směru od státní hranice do centra obce Varnsdorf ke kontrole náhodně vytipovaný osobní automobil značky Škoda Octavia, který řídila sedmatřicetiletá žena. Při prvotní kontrole se v zavazadlovém prostoru nacházely dva plné padesátilitrové nerezové sudy s logem oblíbené černé limonády a přepravky s potravinami, tedy nic nelegálního. Jenže při otevírání zadního víka ucítil zkušený celník zápach, tak typický pro motorovou naftu a navíc si povšiml, že jeden ze sudů byl potřísněn mastnou kapalinou. Jeho podezření se naplnilo, když odhalil v obou tzv. KEG sudech místo limonády olejovitou  kapalinu s červeným nádechem. Odebrané kontrolní vzorky potvrdily, že se jedná o barvené minerální oleje, k jejich vlastnictví se přihlásil čtyřicetiletý spolujezdec z Varnsdorfu.

     O den později byla hlídka celníků také úspěšná. Tentokrát v blízkosti hraničního přechodu Rumburk - Jiříkov, když na silnici ve směru od státní hranice do centra obce Rumburk zastavila ke kontrole Škodu Fabii, české imatrikulace. Šestačtyřicetiletý řidiči převážel v zavazadlovém prostoru pět dvacetilitrových kanystrů s načervenalou olejovitou kapalinou, tedy topným olejem v sousedním Německu prodávaným pod názvem Heizöl. Celníci i těchto sto litrů tzv. červené nafty zajistili, jelikož muž neprokázal řádné zdanění nebo oprávněné nabytí minerálního oleje za ceny bez daně.

     Topný olej propadne ve prospěch státu a oba hříšníci budou muset uniklou spotřební daň, která činí 10,95 Kč za jeden litr minerálního oleje, uhradit.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky