CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 04.04.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celníci upozorňují dlužníky na jejich nedoplatky přímo v terénu

     Celní správa při vymáhání různých pokut či nedoplatků, jenž uložil jiný správní orgán jako například Česká obchodní inspekce, Policie ČR nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce a které celní správa v rámci tzv. dělené správy vymáhá, přitvrdila.

     Mobilní hlídky celníků už přímo v terénu upozorňují kontrolované osoby na jejich nedoplatky.  Vozidla celní správy jsou vybavena technikou s datovými službami a po zadání jména do aplikace celníci na místě zjistí, zda kontrolovaná osoba dluží na daních či dalších platbách. Zadání registrační značky vozidla zase ukáže, zda vozidlo nefigurovalo v minulosti v nějakém deliktu, třeba při nelegálním převozu cigaret.

     Když například celníci při silniční kontrole zjistí, že řidič má veden nedoplatek, na dluh jej upozorní a sdělí jeho výši. Obdobně si celníci počínají při kontrolách kamenných provozoven s prodejci či majiteli provozoven. Řada takto oslovených dlužníků své resty na místě raději zaplatí.

     Od druhého pololetí loňského roku, kdy ústečtí celníci aplikaci zkoušeli v praxi, odhalili mezi kontrolovanými osobami 340 dlužníků, z nichž 114 uhradilo daňové a další nedoplatky na místě. Někteří celý dluh, jiní alespoň část. Celníci takto od dlužníků vybrali 273 866 korun. Ostatním 226 dlužníkům rozdali složenky.

     Tento systém se zdá být efektivnější a levnější než zasílání doporučených dopisů.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky