CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 23.05.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Z Německa vezli tisíce litrů topného oleje

Bezmála tři tisíce litrů topného oleje, lidově nazývaného „červená nafta", zajistili celníci v uplynulých dnech na severu Čech.

Během kontrolní akce zaměřené na nelegální přepravu minerálních olejů odhalili ústečtí celníci v příhraniční na Teplicku hned dvě nelegální přepravy topného oleje. Kolem šesté hodiny ranní překvapili na horské silnici č. 382 řidiče červené dodávky Fiat Ducato s přívěsem, které si vytipovali ke kontrole. V nákladovém prostoru vozidla celníci nalezli plechové sudy a v nich 998 litrů načervenalé olejovité kapaliny se zápachem nafty. Na přívěsném vozíku pod plachtou ukrytá plastová IBC kostka obsahovala dalších 998 litrů. 

Úspěšná byla i druhá mobilní hlídka celníků na silnici I/8, která si vytipovala ke kontrole dodávku zn. Citroën. Řidič na ložné ploše přepravoval také jednu plastovou kostku s 998 litry topného oleje.

Oba řidiči svorně tvrdili, že topný olej „Heizoel EL" nakoupili legálně v sousedním Německu, nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali z nádob vzorky a odhalené množství 2 994 litrů minerálního oleje zajistili a převezli do skladu. Daňový únik vyčíslili na téměř 33 tisíc korun.

„Červená nafta" je určena výhradně pro výrobu tepla, z důvodu nižší ceny je však u nás podvodně používána pro pohon motorových vozidel. Pokud kontrolovaní řidiči neprokáží řádné zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, vyměří celníci uniklou spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr, a zajištěný topný olej propadne ve prospěch státu.

Řidiči se při přepravě minerálních olejů dopustil i dalšího přestupku. Jednak neabsolvovali povinné školení pro přepravu nebezpečných věcí a vozidla nebyla označena bezpečnostními tabulkami, čímž porušili mezinárodní dohodu ADR o přepravě nebezpečných věcí. Tento přestupek si s nimi ale vyřídí úředníci z odboru dopravy ústeckého Krajského úřadu, kterým celníci zadokumentovaný případ postoupí. 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky