CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 16.10.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celníci upozorňují živnostníky

Na webových stránkách se s příchodem podzimu objevují nabídky různých topidel včetně těch, které jsou uzpůsobené pro spalování odpadních, rostlinných a podobných olejů. Často jsou nabídky doprovázeny i lákavými slogany „topte zadarmo.“

Prodej těchto výrobků jako takový není limitován žádným opatřením, ale jejich zprovoznění ze strany kupujícího může zásadně narážet na legislativní mantinely. Potencionálními zájemci o tato topidla mohou být zejména drobní živnostníci provozující servisy dopravních prostředků, ale nejen oni.

Pokud tedy např. autoservis hodlá odpadní oleje vzniklé jeho činností (výměny olejů) využít k výrobě tepla, vzniká mu povinnost přiznat a zaplatit spotřební daň. Na tuto skutečnost není většinou zákazník při koupi kotle či topidla upozorněn a může tak docházet k jeho záměrnému klamání.

Téma levné topení pozorují celníci i na různých diskuzních fórech. Neznalost zákona nikoho neomlouvá, a v případě odhalení hrozí hříšníkům propadnutí zboží a doplacení neuhrazené spotřební daně, která činí u odpadních olejů 660 korun za tisíc litrů. Touha po levném topení se tak rázem může prodražit.

Celníci, co by správci spotřebních daní, konstatují, že klamání zákazníků ze strany prodejců ve věci legálnosti provozování těchto zařízení je často vědomé, ale převažují prodejci, kteří si toto jednání zjevně ani neuvědomují.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky