CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 23.01.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Ústečtí celníci zabránili v uplynulém roce 2016 daňovým únikům ve výši 50 milionů korun, stejnou hodnotu mají i zajištěné padělky

Příslušníci Celního úřadu pro Ústecký kraj loni úspěšně bojovali v terénu proti daňovým únikům. Při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků a při odhalování trestné činnosti zajistili téměř 21 tun tabáku, bezmála 620 tisíc kusů cigaret, tisíc litrů lihovin a 12 665 litrů minerálních olejů. Zabránili tak daňovému úniku ve výši nejméně 50 milionů korun. Největší záchyt nezdaněných vybraných výrobků se celníkům podařil v únoru na Žatecku, kdy odhalili v kamionu místo deklarovaného chmele 14,5 tuny jemně nařezaného tabáku. Odkaz na TZ zde.

Četné aktivity směřovali také do oblasti boje proti padělkům a napodobeninám. Celníci odhalili ve svém regionu přes čtyři miliony kusů zboží porušujícího některá práva majitelů ochranných známek či průmyslových vzorů. Hodnota zajištěného zboží v ceně originálních výrobků vyšplhala na 50 milionů korun. Co do množství se v žebříčku zajištěných komodit nejvýše umístily hračky před obuví (6 035 kusů), třetí příčka patřila oděvům a jejich doplňkům (343 kusů), dále následovaly osobní potřeby, jako jsou pilníky na chodidla, vlasové kartáče či parfémy (178 kusů). Největší záchyt padělků se podařil ústeckým celníkům v dubnu, kdy při kontrole kamionu se zbožím z Číny objevili v útrobách kontejneru více než čtyři miliony kusů hracích kartiček. Odkaz na TZ zde.

Ve firmách či provozovnách zaměstnávajících cizince provedli celníci 90 kontrol, z nichž 65 skončilo s pozitivním výsledkem. Prověřili 194 pracujících cizinců, nejen z tzv. třetích zemí, ale i občanů členských států EU. Osmnáct z nich vykonávalo pracovní činnost bez příslušného povolení a u dalších 71 cizinců nebyla jejich zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce. Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Vietnamu a Ukrajiny. Celníci cílili kontroly dle vlastních poznatků a zjištění zejména do oblastí obchodu, gastronomie a stavebnictví. Odhalené případy porušení právních předpisů předali příslušným oblastním inspektorátům práce k zahájení správního řízení a uložení sankcí.   


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky