CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 21.11.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celníci zadrželi další kvízomaty

​Pokuta až 50 milionů korun majitele barů a podobných zařízení od provozování hazardních her neodrazuje. Přesvědčili se o tom ústečtí celníci. Ze dvou chomutovských barů odvezli 14 nepovolených výherních automatů v hodnotě 1,26 milionu korun.

 

     V minulých dnech (pondělí) si celníci vytipovali ke kontrole bar na jednom chomutovském sídlišti, v kterém měla být provozována pouze běžná hostinská činnost. Kontrolní skupinou celní správy zde však byla objevena místnost se sedmi  kvízomaty (4 ks typu JEWEL a 3 ks typu Hollywood Popcorn). Celníci je prověřili tzv. kontrolním nákupem a zjistili, že jde o hazardní hry, které jsou založeny na kombinaci náhodného, dovednostního a znalostního principu, což zákon o hazardních hrách zakazuje. Zmíněné automaty byly v prostorách baru provozovány bez povolení příslušných orgánů. Obsluha ani majitel baru se k případu nechtěli vyjadřovat. Celníci hrací zařízení zadrželi včetně finanční hotovosti ve výši bezmála 75 tisíc korun a odvezli do skladových prostor celní správy.

 

     O několik dnů dříve ústečtí celníci  zadrželi za obdobných podmínek sedm kvízomatů  v baru nedaleko centra. I zde byly  zmíněné automaty provozovány bez povolení příslušných orgánů.  Zároveň byla v baru zjištěna nabídka a skladování šesti litrů lihovin různých značek, u kterých kontrolovaná osoba neprokázala jejich zdanění nebo oprávněné nabytí za ceny bez daně.

 

     Provozovatelé kvízomatů se snaží obcházet zákon tvrzením, že tato zařízení nejsou klasickými výherními automaty, jelikož se na nich zodpovídají vědomostní otázky a o výhře nerozhoduje náhoda. Ve skutečnosti ale kvízomat vyplácí výhru právě za použití prvku náhody, protože vědomostní složka hry není pro vyplacení výhry rozhodující. Celní správa proto kvízomaty považuje za hazardní hru naplňující definici zákona o hazardních hrách a intenzivně se snaží tento nelegální hazard potírat.

    

     Od začátku roku  do konce září provedli celníci v Ústeckém kraji celkem 153 kontrol se zaměřením na nezákonné, ale i na oprávněné provozování hazardních her, z nichž 84 skončilo s pozitivním zjištěním. Ústečtí celníci ve svém regionu odhalili 27 nelegálních heren, ve kterých zadrželi celkem 98 herních zařízení a téměř 300 000 tisíc korun českých v hotovosti.


por. Mgr. Lukáš Novák
tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 330
mobil: +420 724 965 174
fax: +420 475 667 310
e-mail: lnovak@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky