CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 12.02.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Nelegální přepravy topných olejů z Německa jsou stále v kurzu

Téměř tři tisíce litrů topného oleje, lidově nazývaného „červená nafta", zajistili během jednoho dne při silničních kontrolách ústečtí celníci.

Při kontrolní akci zaměřené na nelegální přepravu minerálních olejů odhalili ústečtí celníci v příhraničí na Ústecku a Teplicku hned tři nelegální přepravy topného oleje.

Ve středu krátce po čtrnácté hodině celníci zaskočili na dálnici D8 v katastru obce Petrovice řidiče dodávky, kterou si vytipovali ke kontrole. V nákladovém prostoru vozidla nalezli plastovou IBC kostku a v ní 991 litrů načervenalé olejovité kapaliny se zápachem nafty. O dvě hodiny později už stavěli bílou dodávku zn. VW Transportér. Celníci v útrobách dodávky objevili dvě nádrže z nákladního vozidla a v nich 1 000 litrů načervenalé olejovité kapaliny.

Úspěšná byla i druhá mobilní hlídka celníků na silnici I/8, která si v katastru obce Dubí vytipovala krátce po sedmnácté hodině ke kontrole osobní vozidlo combi. Řidič v zavazadlovém prostoru přepravoval plastové kanystry a v nich 770 litrů topného oleje.

Všichni tři odhalení řidiči svorně doznali, že topný olej „Heizoel EL" nakoupili v sousedním Německu, nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali z nádob vzorky a odhalené množství 2 761 litrů minerálního oleje zajistili a převezli do skladu. Celkový daňový únik na spotřební dani vyčíslili správci spotřebních daní na více než 30 tisíc korun.

„Červená nafta" je určena výhradně pro výrobu tepla, z důvodu nižší ceny je však u nás podvodně používána pro pohon motorových vozidel. Pokud kontrolovaní řidiči neprokáží řádné zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, vyměří jim celníci uniklou spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr, a zajištěný topný olej propadne ve prospěch státu.

V loňském roce odhalili ústečtí celníci v příhraničních oblastech 14 takovýchto nelegálních přeprav, zajistili bezmála 17 tisíc litrů minerálních olejů a zabránili daňovým únikům převyšujícím 180 tisíc korun. U dvou řidičů objevili celníci značený minerální olej i v běžné nádrži jejich vozidla.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky