CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 04.06.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Příležitostný podej lihovin na kulturních akcích

​Některá města či obce připravily letos pro své obyvatele i návštěvníky řadu kulturních a společenských akcí jakými jsou např. majálesy, slavnosti, farmářské trhy, hudební festivaly, poutě, atd.

Celní úřad pro Ústecký kraj v souvislosti s výše uvedeným upozorňuje prodejce, kteří hodlají na těchto akcích nabízet rozlévaný alkohol s obsahem etanolu nad 15 procent, že jej na stáncích mohou prodávat, jen pokud je splněna oznamovací povinnost dle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Osoba, která hodlá prodávat lihoviny v rámci příležitostného prodeje na ochutnávce lihovin, výročním, farmářském a tradičním trhu, veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní, taneční a jim podobné akci, je povinna prodej lihovin písemně oznámit správci spotřební daně (celnímu úřadu), v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat, a to nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením prodeje (§ 14 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek).

Pokud subjekt tuto oznamovací povinnost nesplní, může při kontrole dojít k zabrání či propadnutí věci a hrozí uložení sankce až do výše 800 tisíc korun.

Vzor Oznámení o prodeji lihovin v rámci příležitostného prodeje naleznou prodejci na webových stránkách Celní správy ČR: https://www.celnisprava.cz/cz/dane/spotrebni-dane/lih/Informace/Informace_17_36558_priloha.pdf.

K dispozici je také elektronická verze tohoto oznámení (ZFO formulář) pro jeho automatické odesílání: https://www.celnisprava.cz/cz/form/Stranky/default.aspx.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky