CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 18.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

S blížícími se Vánocemi celníci objevují stále více padělků

Bezmála pět set kusů podezřelých výrobků zajistili ústečtí celníci na severu Čech při kontrole zaměřené na ochranu spotřebitele a dodržování povinností v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví.

Celníci za nouzového stavu nezahálejí, na základě vlastního monitorování si vytipovali v Chomutově ke kontrole kamenný obchod s názvem „Minimarket", kde prodejce nabízel zákazníkům mimo jiné dětské zboží jako jsou hrací karty, figurky pohádkových postaviček, panenky, stavebnice, ale i bezdrátová sluchátka a prací prostředky. Celníci pojali podezření, že některé vystavené zboží porušuje práva majitelů ochranných známek např.  POKEMON, FORTNITE, BRAWL STARS, LEGO, L. O. L. Surprise, DISNEY FROZEN, APPLE a REX. Zejména když majitel prodejny kontrolorům sdělil, že jej zakoupil v Praze na tržnici SAPA.

Celníci 497 výrobků podezřelých z neoprávněného označení logy renomovaných světových výrobců zajistili a převezli do skladu celního úřadu. Hodnota zadrženého zboží vyjádřená v ceně originálů přesahuje čtvrt milion korun.

Pokud soud rozhodne, že se skutečně jedná o padělky, hrozí pachatelům přestupků pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že se majitelé práv rozhodnou využít tzv. zjednodušený postup, bude artikl na jejich náklady ekologicky zlikvidován.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky