CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 15.09.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Bulhar pašoval cigarety

Celkem 13 220 kusů nelegálně přepravovaných cigaret odhalili o víkendu ústečtí celníci v bulharské dodávce. 

V sobotu 11. září kontrolovala mobilní hlídka ústeckých celníků na 44. km dálnice D8 u čerpací stanice nedaleko Lovosic vozidla projíždějící ve směru ke státní hranici s Německem. Krátce po 20. hodině si hlídka vytipovala a zastavila dodávkové vozidlo zn. Mercedes Sprinter s bulharskou registrační značkou. 

Celníci podrobili vozidlo kontrole, při níž nalezli pod provizorním spacím lůžkem papírovou krabici, která obsahovala 24 kartonů cigaret (4 800 ks) různých značek. Krabičky byly opatřeny kromě obrázků o škodlivosti kouření, i bulharskými tabákovými nálepkami. Celníci poté provedli za pomoci služebního psa důkladnou kontrolu vozidla. Artuš, specialista na vyhledávání tabáku a tabákových výrobků, označil v kabině druhou řadu sedadel. Nahlédnutím do větracího otvoru sedadla celníci zjistili přítomnost dalších krabiček. Po odšroubování zadní stěny sedadla vyndali z úkrytu dalších 10 kartonů, tj. dva tisíce kusů cigaret. Artuš označil také provizorní lůžko v nákladovém prostoru vozidla. Celníci objevili pod matrací dalších 32 kartonů (6 400 ks) cigaret. V konečném součtu celníci odhalili v různých úkrytech vozidla 13 220 kusů cigaret Marlboro, Winston, Rothmans a dalších značek. 

K vlastnictví pašovaných cigaret se přihlásil sedmadvacetiletý spolujezdec, který nebyl na výzvu celníků schopen předložit k odhaleným cigaretám žádné doklady prokazující jejich řádné nabytí a zdanění. Jelikož množství nalezených cigaret výrazně přesáhlo limit pro osobní spotřebu, který připouští směrnice Evropské unie, bylo odhalené kuřivo zajištěno a převezeno do celního skladu. Porušení předpisů bude dále řešeno ve správním řízení.  

Ani třicetiletý řidič nevyvázl bez trestu. Jelikož s vozidlem použil zpoplatněnou komunikaci, aniž by uhradil dálniční poplatek, byla mu v příkazním řízení uložena pokuta ve výši 1 500 korun.  

por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky