CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 05.03.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celníci kontrolují v terénu i nedoplatky

​     Celní správa ČR v rámci kontrolní činnosti svých hlídek dohledu také prověřuje, zda kontrolovaná osoba nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost platební povinnosti. Jedná se nejen o dluhy z daní, kde je správcem ona sama (např. CLO, SPD, DPH), ale také o dluhy za odvody, poplatky a pokuty uložené jinými správními orgány jako např. Policí ČR, Oblastními inspektoráty práce, Státní veterinární správou, Českou inspekcí životního prostředí atd. 

     Dluhy fyzických osob či daňového subjektu celníci zjistí přímo v terénu při silničních kontrolách nebo kontrolách provozoven pomocí elektronické centrální evidence veškerých přeplatků, pohledávek a nedoplatků. Prověřit lze jak občany ČR a právnické osoby, tak i cizince.

     Pokud hlídka zjistí u kontrolované osoby nedoplatek, upozorní ji na tuto skutečnost a zároveň ji poučí o možných následcích pro případ neuhrazení dluhu.  Dlužník má možnost nápravu sjednat hned na místě, úhradou dlužné částky hotově nebo bezhotovostně prostřednictvím platebního terminálu. Pokud tuto možnost nevyužije, obdrží složenku s potřebnými informacemi pro úhradu a je upozorněn na zákonem stanovenou možnost nedoplatek vymáhat exekučně.

     Letos během prvních dvou měsíců prověřily hlídky mobilního dohledu a dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Ústecký kraj přímo v terénu za pomoci aplikace CEPAN stovky osob, z nichž 145 bylo evidováno, coby dlužníci. Celníci od nich na místě vybrali téměř 50 tisíc korun.

     V loňském roce činila dlužná částka, která byla ústeckými celníky od kontrolovaných osob na místě vybrána, rovných 153 tisíc korun. Z této částky bylo 88 500 korun vybráno v hotovosti a 64.500 korun bylo uhrazeno přes platební terminál.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky