CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 24.08.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Spolupráce mezi celníky a policisty

Při silničních kontrolách se celníci často setkávají s řadou přestupků či přečinů, k jejichž řešení nemají kompetence. 

Jedná se zejména o řízení, pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, usednutí za volant přes zákaz řízení, špatný technický stav vozidla, hledané osoby nebo nelegální migranty.

V t
akových případech kontaktují mobilní hlídky celníků příslušníky Policie ČR, kteří si tyto případy přebírají. 

Během uplynulého týdne řešili ústečtí celníci hned tři takové situace. Když zastavili ke kontrole na silnici I/15 u obce Sedlec na Mostecku dodávkové vozidlo české imatrikulace, zjistili lustrací řidiče, že má devětapadesátiletý muž „zablokované“ řidičské oprávnění. Stejně tak třiatřicetiletý řidič osobního vozidla s ústeckou registrační značkou, kterého hlídka kontrolovala na komunikaci II/268 u obce Polepy na Ústecku, řídil automobil, přestože měl uložen zákaz řízení veškerých motorových vozidel. Navíc byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Provedený test reagoval pozitivně na metamfetamin, známý jako pervitin. V posledním případě zastavila hlídka celníků na silnici I/28 u obce Bělušice na Mostecku dodávkové vozidlo české imatrikulace, jehož řidič (34 let) byl rovněž pod vlivem návykové látky.

Řidiči ale trestu neunikli. Celníci odhalené hříšníky na místě předali přivolaným policistům k dalšímu šetření.

Spolupráce těchto dvou bezpečnostních složek funguje ale i opačně. Například, když policisté narazí na neznačené, tedy nezdaněné, tabákové výrobky či lihoviny nebo mají podezření na nelegální přepravu migrantů a potřebují zkontrolovat nákladový prostor, který je opatřen celní závěrou, volají k součinnosti celníky.
     

por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky