CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 05.02.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Ústečtí celníci hodnotili uplynulý rok 2020

Ústečtí celníci z odboru Dohledu nepřestali bojovat proti padělkům, daňovým únikům, drogám či hazardu, přestože došlo v loňském roce k utlumení kontrolní činnosti v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19.

Na severu Čech zajistili během uplynulého roku více než 17 tisíc kusů výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví, a to nejen na tržnicích, ale zejména v kamenných provozovnách. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 9 milionů korun. Mezi nejčastěji zajišťovanými komoditami byly např. dětské hračky, stavebnice či hry (6961kusů), následovalo oblečení a doplňky jako např. bundy, mikiny, trička, dresy apod. (4892 kusů), a dále prací prostředky, osvěžovače, herbicidní přípravky (4109 kusů) či příslušenství k mobilním telefonům včetně bezdrátových sluchátek (1045 kusů). Prodejci nabízeli padělky či napodobeniny, coby originály renomovaných výrobců.

Při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistili celníci v regionu bezmála 172 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 36 kilogramů tabáku, 2550 litrů minerálních olejů a 1075 litrů lihu a lihovin. Zabránili tak daňovým únikům ve výši téměř 670 tisíc korun. Na úspěšných záchytech se velkou měrou podíleli i služební psi vycvičení na vyhledávání tabákových výrobků.

Při pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu odhalily kontrolní hlídky celníků téměř 18 kg omamných a psychotropních látek či prekurzorů k jejich výrobě. Od tablet léků a extáze, LSD, přes marihuanu, amfetamin, kokain, až po heroin či metamfetamin, známý jako pervitin.  Největší podíl připadl konopí, a to ve formě sušiny, tedy marihuany (17,85 kg) včetně 30 kusů vzrostlých sazenic. I v těchto případech pomáhali při odhalování zakázaných látek služební psi.

Činnost celníků směřovala také do oblasti kontrol přeprav živočišných a rostlinných produktů. Ve spolupráci se Státní veterinární správou kontroloři zadrželi a znehodnotili téměř tři tisíce kilogramů masa, masných produktů a mořských plodů, přepravovaných v nevhodných podmínkách. Přepravci tak nějak i zapomněli nahlásit předmětné zásilky dotčeným orgánům státní správy.

Ústečtí celníci odhalili, v rámci kontrolních akcí zaměřených na přeshraniční přepravu odpadů, deset nelegálních přeprav. Řidiči nebyli vybaveni potřebnými doklady nebo měli v dokladech uvedeno, že vezou plasty, ale ve skutečnosti převáželi směsný odpad. Více než 232 tun zadrženého nelegálního odpadu putovalo zpět do zahraničí ke svým původním majitelům.
    
Při kontrolách hazardu se celníci zaměřovali nejen na legální kasina a herny, ale především na potírání nelegálního hazardu. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli na území Ústeckého kraje 51 kontrol, porušení zákona zjistili ve 47 podnicích. Odhalili i tři nelegální herny, v nichž zadrželi 13 výherních technických zařízení tzv. kvízomatů a bezmála 17 400 korun v hotovosti.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě hlídky mobilního dohledu kontrolovaly řidiče nákladních vozidel, zda dodržují, dobu jízdy, odpočinku a stanovené bezpečnostní přestávky. Porušení zjistili u 90 řidičů. Rozdali pokuty v celkové výši bezmála 112 tisíc korun. Pěti zahraničním řidičům navíc uložili kauci v souhrnné výši 138 tisíc korun. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nevedení záznamů o době řízení, jiné práci nebo pracovní pohotovosti, ale i jízda na kartu jiného řidiče.

Kromě uvedených kontrolních činností, se ústečtí celníci také úspěšně zapojili do plnění úkolů souvisejících s bojem proti pandemii virového onemocnění COVID-19. Ve spolupráci s policií a hasiči plnili, na místech určených k překračování státních hranic, za přísných bezpečnostních a hygienických opatření, úkoly spojené se snížením rizika šíření pandemie. Jejich revírem byl Krásný Les, Hora Svatého Šebestiána a Rumburk/Jiříkov.


 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky