CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 29.09.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Hned několik úspěšných záchytů hlídek mobilního dohledu

Téměř 400 kg mražených výrobků přepravovaných bez dokladů a v nevyhovujících podmínkách, bezmála 22 kg tabáku ke kouření bez platné tabákové nálepky i 10 g marihuany se podařilo odhalit ústeckým celníkům při silničních kontrolách v uplynulých dnech.

Nejprve krátce před polednem zastavila hlídka celníků na komunikaci I/9 u obce Lesné vozidlo, které řídil 45letý řidič české národnosti. Na dotaz, zda ve vozidle převáží cigarety, alkohol či jiné výrobky podléhající spotřební dani, odpověděl řidič záporně. Celníci při prohlídce vozidla však nalezli na zadním sedadle dvě papírové krabice, v nichž se ukrývalo celkem 21,48 kg tabáku v igelitových sáčcích, postrádajících platné tabákové nálepky. Daňový únik ve výši bezmála 62 tisíc korun bude muset muž uhradit.  

O pár dnů později prováděli příslušníci mobilního dohledu kontrolu vozidel na komunikaci I/13 nedaleko obce Chlumec. Hlídka zastavila nákladní vozidlo, které řídil 34letý řidič cizí národnosti. Celníci po otevření nákladového prostoru zjistili, že ve vozidle je převáženo 3,3 kg mražených sushi krevet, 60 kg mražených kuřecích prsou, 192 kg mražených kuřecích prsních filet, 81 kg mražených kuřat, 10 kg mražených vykostěných kuřecích stehen a 28 kg mraženého smaženého sýra. Kontrolou podmínek pro převážení mraženého masa bylo zjištěno, že celkem 374,30 kg mraženého masa není i s ohledem na nefunkčnost chladícího systému přepravováno při teplotě – 18 °C, ale daleko nižší. Zároveň k části  přepravovaného masa nebyl řidič schopen předložit doklady o nabytí. Celníci kontaktovali pracovníky krajské veterinární správy, kteří na místě rozhodli o osudu 374,30 kg údajně mraženého masa. Maso nejprve inspektoři znehodnotili barvou a poté nařídili jeho likvidaci v kafilérii.
     
Ve třetím případě byla hlídkou na komunikaci II/261 nedaleko Štětí kontrolována bílá Škoda Fabia, ve kterém cestoval 33letý muž. Již při komunikaci s řidičem při kontrole dokladů neunikl zkušeným celníkům marihuanový zápach linoucí se z vozidla. Přistoupili proto k jeho důkladné kontrole. U řidiče nalezli sáček, obsahující celkem 9,43 g sušené rostlinné látky. Celníci provedli orientační test, který pozitivně reagoval na cannabis. Z důvodu věcné nepříslušnosti předali ústečtí celníci celý případ přivolané hlídce PČR.  


por. Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky