CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 14.07.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Na silnicích je bezpečněji i díky celníkům

Celníci při výkonu své kontrolních činností často narazí na řidiče, kteří usednou za volant vozidla, ač mají soudem či správním orgánem vysloven zákaz řízení, nevlastní řidičský průkaz či jsou dokonce pod vlivem drog. Během prvních prázdninových dnů zaznamenali ústečtí celníci takovéto případy hned tři. 

První se stal na Děčínsku, na komunikaci I/13 v obci Česká Kamenice, kde hlídka zastavila ke kontrole nákladní vozidlo Iveco. Lustrací v centrálním registru řidičů celníci zjistili, že řidič vozidla má blokaci na všechny kategorie řidičského oprávnění. Vozidlo mělo také propadlou povinnou technickou kontrolu. Celníci tak na místo přivolali policejní hlídku. Ta provedla u muže orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek, který vyšel pozitivně. 

Druhý případ se odehrál na Ústecku. Na komunikaci č. I/13 u obce Chlumec bylo celníky vytipováno a zastaveno osobní vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Při kontrole vozidla byly v přihrádce nalezeny jednorázové injekční jehly, drogy ale žádné. Řidiči byl z potu proveden orientační test na přítomnost OPL, který však reagoval pozitivně na metamfetamin, tedy pervitin. Na dotaz hlídky, zda je uživatel drog muž sdělil, že poslední dávku měl ráno. Navíc u sebe neměl žádný doklad totožnosti.

Do třetice na ulici Děčínská, v obci Velké Březno si celníci vytipovali ke kontrole osobní vozidlo značky BMW. Nejprve provedli orientační test (stěry) z volantu, řadící páky a ruční brzdy vozidla, který reagoval pozitivně na přítomnost marihuany. Následnou kontrolou vozidla nalezli v přihrádce i zatahovací sáček, který skutečně obsahoval 3,3 g sušené látky rostlinného původu s typickým zápachem marihuany.

Zjištěné případy celníci předali na místě příslušníkům Policie ČR k dalšímu šetření.

Mobilní hlídky celníků svou kontrolní činností pomáhají při prevenci na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, a i díky jejich výsledkům a odhaleným případům je na silnicích bezpečněji.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky