CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 16.05.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Rentgen pomohl celníkům v odhalení podloudných přeprav

Běženci, motorová nafta, masné výrobky a další přestupky, to je výsledek kontrolní akce celníků na severu Čech.    

Ve dnech 9. až 13. května proběhla na území Ústeckého kraje kontrolní akce celníků zaměřená na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu a přepravu vybraných výrobků. Celníci využili při kontrolách dva technické pomocníky, a to mobilní rentgen a mobilní laboratoř. Do kontrol byl zapojen i psovod se služebním psem vycvičeným k vyhledávání omamných a psychotropních látek.

Během týdenní akce zkontrolovali příslušníci celní správy téměř 120 vozidel. Na stanovišti nedaleko Petrovic ve čtvrtek krátce po půlnoci odhalili s pomocí mobilního rentgenu dva běžence bez dokladů totožnosti, ukryté v kabině kamionu. Tísnili se v prostoru nad lehátkem. Tureckého řidiče i oba údajné Syřany, si na místě převzali přivolaní příslušníci cizinecké policie.

O den dříve opět pomocí rentgenových paprsků celníci objevili uvnitř dodávkového vozidla, přepravovaného na přívěsu, ukrytých pět plných 30 litrových kanystrů s motorovou naftou. Sto padesát litrů nadlimitního množství pohonných hmot celníci bulharskému řidiči zajistili.

Úspěšná byla hlídka celníků i na stanovišti D8 u Lovosic. V pátek tam uvízl v síti kontrol rumunský řidič hnědé dodávky mířící do Německa. Celníci nalezli v nákladovém prostoru mezi zavazadly i tři 20 litrové plastové barely a jeden 20 l kanystr s motorovou naftou. Plastové barely s 60 litry nadlimitních pohonných hmot celníci též zajistili. O pár hodin později už hlídka zastavila ke kontrole řidiče bílé dodávky s českou registrační značkou. Mezi různým zbožím celníci objevili i dvě krabice se 45 kilogramy mražených vepřových žaludků přepravovaných v nevhodných podmínkách. Přivolaní inspektoři veterinární správy masné výrobky znehodnotili barvou a nařídili likvidaci.

Ve středu hlídka celníků nasadila u Lovosic na kontrolu černé oktávie služebního psa. Ten označil nákupní tašku ležící na sedadle spolujezdce, ve které celníci nalezli 0,82 g sušiny v plastovém obalu. Provedený test potvrdil, že se jedná o marihuanu. Devětadvacetiletý muž byl předán přivolané policejní hlídce k dalšímu šetření.

Dále celníci ještě přistihli sedm řidičů, kteří neměli uhrazen dálniční poplatek. Za tento přestupek vybrali od řidičů na pokutách 12 tisíc korun. Mezi kontrolovanými osobami bylo i 17 dlužníků (75 % cizinci), od kterých na místě vymohli nedoplatky ve výši bezmála 23 tisíc korun. Největší nedoplatek činil pět tisíc korun, nejmenší pak sto korun.

Velkokapacitní mobilní rentgen má nemalé zásluhy na odhalování podloudných přeprav zboží. Dokáže jednoduše odkrýt skrýš s kontrabandem. Využití tohoto technického prostředku je výhodné nejen pro celníky, ale zároveň i pro kontrolované řidiče. Kontrola totiž není nijak časově náročná. Pokud má řidič vše v pořádku, trvá celý proces necelých deset minut. 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky