CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 08.07.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Závadný kebab i tabákové výrobky

Ústeckým celníkům se v uplynulých dnech podařilo při silniční kontrole odhalit bezmála tunu masa přepravovaného v nevhodných podmínkách i neznačené tabákové výrobky v hodnotě téměř 400 tisíc korun.

V úterý krátce před 14 hodinou zastavila mobilní hlídka celníků na komunikaci č. II/263 v katastru obce Česká Kamenice nákladní vozidlo Mercedes Benz s českou registrační značkou. Kontrolou nákladového prostoru celníci zjistili, že se uvnitř nachází 42 kusů balení „zmrazeného“ masa. Podle předložených dokladů se jednalo o 867 kg kebabu, který byl vzhledem k tropickým letním teplotám, přepravován v nevyhovujících podmínkách. Chladící zařízení na vozidle bylo asi nefunkční, jelikož místo přepravní teploty minus 18 stupňů Celsia udávané v dokladech, se teplota v útrobách vozidla pohybovala pocitově v kladných číslech.

Celníci kontaktovali krajskou veterinární správu, do jejíž kompetence podezření z porušení veterinárních předpisů při přepravě živočišných produktů spadá. Ta na místo vyslala své inspektory. Po společné podrobné prohlídce a zjištěných skutečnostech si pracovnice veterinární správy případ na místě převzaly. Zboží zajistily a rozhodly o znehodnocení živočišných výrobků pomoci potravinářské barvy a následné likvidaci v kafilérii.

Zásilka bezmála tuny závadného masa se díky spolupráci obou kontrolních složek ke koncovým spotřebitelům nedostala.

O pár hodin později na komunikaci č. I/62 v katastru obce Hřensko si hlídka celníků vytipovala ke kontrole modré vozidlo zn. Volkswagen Sharan, jehož osádku tvořili dva muži. Celníci na zadních sedadlech a v zavazadlovém prostoru odhalili krabice s cigaretami různých značek a igelitové tašky se zahřívanými tabákovými výrobky. Vše bez platných tabákových nálepek. Celníci 64 584 kusů cigaret a 1,7 kg zahřívaných tabákových výrobků v hodnotě téměř 400 tisíc korun zajistili.   


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky