CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 13.04.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Další dva případy nelegálního převozu nafty řešili ústečtí celníci

Přes tisíc litrů pohonných hmot převážených bez patřičných dokladů odhalili ústečtí celníci ve dvou vozidlech během velikonočních svátků na dálnici D8 u exitu Řehlovice na Ústecku.

Na Bílou sobotu si hlídka celníků vytipovala a zastavila ke kontrole dodávku Mercedes-Benz Sprinter s rumunskou registrační značkou. Hlídka se zaměřila na zavazadlový prostor, kde po částečném, a nakonec úplném vyložení zavazadel odhalila 11 šedých plastových kanystrů o objemu 20 l, jeden plechový sud o objemu 50 l a jeden sud o objemu 200 l. Nádoby byly schovány v černých igelitových pytlích pod zavazadly ve střední a zadní části nákladového prostoru. Uvnitř nádob se nacházelo celkem 450 litrů načervenalé kapaliny s typickým zápachem motorové nafty. Celníci odebrali kontrolní vzorek a provedli orientační test na přítomnost značkovače, s pozitivním výsledkem.

Na Velikonoční pondělí kontrolovala hlídka mobilního dohledu na stejném místě bílou dodávku s přívěsem, též rumunské imatrikulace. Při kontrole nákladového prostoru celníci objevili 17 kanystrů o objemu 25 litrů a 8 kanystrů o objemu 20 litrů, též ukrytých pod osobními zavazadly a dalším převáženým zbožím. V barelech se nacházelo celkem 585 litrů načervenalé kapaliny s typickým zápachem motorové nafty. 

Oba řidiči svorně uvedli, že motorovou naftu zakoupili v Belgii a vezou ji do svých zemědělských strojů. Jelikož ale nebyli schopni celníkům předložit k vybraným výrobkům žádné doklady prokazující, že se jedná o vybrané výrobky zdaněné nebo oprávněně nabyté za ceny bez daně, celníci úhrnné množství 1 035 litrů minerálních olejů zajistili. 
     
Podle zákona o spotřebních daních je možné převážet pohonné hmoty bez prokázaní zdanění pouze v nádrži vozidla a k tomu jeden dvacetilitrový kanystr. V případě, že toto ustanovení řidiči nedodrží, riskují propadnutí převáženého zboží, a navíc ještě doplacení dlužné spotřební daně. Tato pravidla platí obdobně v rámci cele Evropské unie.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky