CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 07.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Po dálnici D8 jezdili bez uhrazených poplatků

Celkem 2 548 řidičů, kteří neměli na zpoplatněných úsecích uhrazené mýtné či elektronické dálniční známky, přistihli v loňském roce ústečtí celníci.  Od přestupců vybrali na pokutách tři miliony korun (o 790 tisíc korun více než v roce předchozím). 

Při kontrolách časového zpoplatnění, tedy dálničních známek, zaznamenali ústečtí celníci na zpoplatněném úseku dálnice D8 mezi Prahou a státní hranicí s Německem 1616 případů porušení právních předpisů v podobě neuhrazení dálničního poplatku. Na pokutách za tento přestupek vybrali od řidičů na místě přes dva miliony korun a 11 případů předali do správního řízení. Průměrná pokuta tak činila 1 253 korun. 

Hlídky výkonového zpoplatnění, střežící zpoplatněné úseky komunikací, odhalily loni i nedostatky u 932 řidičů nákladních vozidel s povinností hradit mýto. Nejčastěji se jednalo o chybné nastavení počtu náprav. Celníci vybrali od těchto řidičů v příkazním řízení bezmála jeden milion korun a 8 případů postoupili do správního řízení. 

Kromě absencí dálničních poplatků se ústečtí celníci zaměřovali při kontrolách i na evidované nedoplatky. Od 544 účastníků silničního provozu vybrali nedoplatky ve výši 895 771 korun. Šestnácti dlužníkům odebrali z vozidla registrační značku, dokud svůj dluh za dopravní přestupky neuhradili.

Dále celníci zadrželi 18 řidičů, kteří ignorovali uloženou sankci spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a tři osoby sedící za volantem pod vlivem návykových látek, tedy drog či alkoholu. Dalších šest řidičů se nacházelo v celostátním pátrání (hledané osoby) a osm z kontrolovaných řidičů u sebe nemělo žádné doklady. Tyto odhalené hříšníky celníci předali Policii ČR k dalšímu šetření.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky