CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 13.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Ústečtí celníci hodnotili uplynulý rok

Kromě fiskálního přínosu pro státní rozpočet, do kterého ústečtí celníci vybrali na cle, spotřební dani a dalších poplatcích více než 21 miliard korun, nepřestali celníci bojovat proti padělkům či potlačovat nelegální hazard a daňovém úniky. 

Na severu Čech zajistili během uplynulého roku téměř 10 tisíc kusů zboží, podezřelého z porušování některých práv duševního vlastnictví, a to zejména v kamenných provozovnách. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 20 milionů korun. Mezi nejčastěji zajišťovanými komoditami bylo oblečení a textilní doplňky (bundy, mikiny, trička, čepice, obuv apod.), následovaly dětské hračky, stavebnice včetně sběratelských kartiček a drogistické výrobky jako např. prací prostředky, osvěžovače, parfémy i herbicidní přípravky. Zajištěné plagiáty se neoprávněně honosily logy renomovaných výrobců.

Při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistili ústečtí celníci ve svém regionu bezmála 642 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 15 tun tabáku,11 kilogramů zahřívaných tabákových výrobků a 532 litrů lihovin. Zabránili tak daňovým únikům ve výši 43 milionů korun. Na úspěšných záchytech se velkou měrou podíleli i služební psi vycvičení na vyhledávání tabákových výrobků.

Při kontrolách hazardu se celníci zaměřovali nejen na potírání nelegálního hazardu, ale také na legální kasina a herny. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli na území Ústeckého kraje 47 kontrol, porušení zákona zjistili v 36 podnicích. Nedostatky plynuly zejména z neplnění povinností provozovatelů (např. neprovádění identifikace návštěvníků) a umístění reklam na budovách s herními prostory. Odhalili také dvě nelegální herny. 

V oblasti kontrol zaměstnávání cizinců bylo provedeno celkem 54 kontrol, při kterých celníci prověřili 126 osob. Z 54 kontrol bylo 32 pozitivních. U pozitivních zjištění se jednalo o pět případů nelegálního zaměstnávání cizinců a 46 případů nesplnění informační povinnosti vůči úřadům práce.     

V neposlední řadě se ústečtí celníci od září loňského roku do začátku ledna 2023 podíleli, společně s policií a armádou, na kontrolách slovenských hranic, zaměřených na nelegální přechod migrantů. 


por. Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky