CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 21.05.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Celníci na Zlínsku zadrželi nezdaněné cigarety, ale také motorovou naftu

Od začátku měsíce května se zlínským celníkům podařilo zadržet desítky tisíc kusů nezdaněných cigaret a tisíce litrů motorové nafty.

V sobotu 17. května se pracovníci Celního úřadu pro Zlínský kraj zaměřili na kontroly vybraných výrobků přepravovaných po železnici. Vytipovaným spojem se stal mezinárodní rychlík jedoucí z polské Waršavy do rakouského Vilachu.  V jednom z vagonů byla nalezena zavazadla, ke kterým se nikdo z cestujících nehlásil. Po několika výzvách směřujících ke zjištění vlastníka, bylo přistoupeno ke kontrole jejich obsahu. Po otevření kufru a tří cestovních tašek bylo již jasné, proč se majitel nepřihlásil. Zavazadla ukrývala stovky krabiček cigaret značky MINSK Superslims, které byly opatřeny tabákovou nálepkou Běloruska. Po zajištění zboží a jeho následném převozu na služebnu, celníci napočítali více než 46 tisíc kusů cigaret. Únik na cle, spotřební dani a DPH byl v tomto případě vyčíslen na téměř 136 tisíc korun.

Také kontroly v silniční dopravě zaměřené především na přepravu minerálních olejů odhalily závažná pochybení. V průběhu měsíce zaznamenali zlínští celníci již pátý případ přepravy motorové nafty, který byl v rozporu s daňovými předpisy. Přeprava bez průvodních dokladů, pozměňovaní údajů v dokladech nebo nesoulad množství přepravovaného zboží s deklarovanými údaji. To vše patřilo mezi hlavní pochybení všech kontrolovaných dopravců. Téměř 6 tisíc litrů motorové nafty je nyní pod přímým dohledem celníků.
Daňový únik byl vyčíslen na více než 92 tisíc korun.


por. Bc. Patricie Valentová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj 
tel: +420 577 054 295
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: p.valentova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky