CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Zlíně 21.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Rentgen pomohl celníkům na Zlínsku najít cigarety i zbraně

Celý minulý týden pomáhal velkokapacitní mobilní rentgen celníkům ve Zlínském kraji. Zařízení, které je jediné svého druhu a operativně pracuje po celém území České republiky, je využíváno při pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu. V kraji byl rentgen nasazen především v lokalitě hraničního přechodu Starý Hrozenkov a na rychlostní komunikaci R55 u obce Hulín na Kroměřížsku.

V pondělí 13. ledna s ním odhalili pracovníci Celního úřadu pro Zlínský kraj nelegální přepravu tabákových výrobků. Jednalo se o 1 250 krabiček cigaret, které byly opatřeny slovenskými kontrolními páskami. Byly ukryty v kabině nákladního vozidla jedoucího ze Slovenska do Velké Británie. Únik na cle, spotřební dani a DPH byl vyčíslen na bezmála 55 000 korun.

Ve čtvrtek 16. ledna bylo kontrolou prováděnou na česko-slovenské hranici objeveno zboží, které podléhá celnímu dohledu a jehož přeprava je vázána povolením.  Za využití rentgenu našli zlínští celníci ve vozidle kurýrní společnosti zbraně. Jednalo se o dva kusy samopalů, jednu opakovací pušku a jednu pistoli. Jelikož nebylo možné zjistit, zda se jedná o funkční zbraně nebo o repliky, byl případ předán k dalšímu šetření Policii ČR pro podezření z nedovoleného ozbrojování. Hodnota zbraní byla odhadem vyčíslena na částku 100 000 korun.

Důkladné kontrole velkokapacitním rentgenem bylo v průběhu týdne podrobeno 202 nákladních vozidel jedoucích převážně z východní Evropy, i 15 autobusů mezinárodních linek. U kontrol osobní přepravy celníkům pomáhal také služební pes vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek.

Lze předpokládat, že se podobné kontrolní akce budou ve Zlínském kraji opakovat.

por. Bc. Patricie Valentová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj 
tel: +420 577 054 295
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: p.valentova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky