CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 17.09.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Základní pravidla pěstitelského pálení

Celní úřad pro Zlínský kraj jako správce spotřební daně tímto reaguje na množící se nabídky prodeje ovoce za účelem výroby destilátů z pěstitelského pálení, které se v současné době objevují v tisku. 

Pěstitelské pálení je v České republice považováno za tradiční výrobu ovocných destilátů a jedná se o službu pro drobné pěstitele ovoce, kterým umožňuje zužitkovat jejich úrodu. Nicméně i tato činnost má svá jednoznačná pravidla, která musí každý pěstitel dodržet.

• Pěstitelské pálení je určeno výhradně pro fyzické osoby a produkty z tohoto pálení jsou určeny pro osobní potřebu domácnosti pěstitele. Je zakázáno ovocné destiláty dále prodávat.

• Surovinami jsou ovoce, šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém nebo i ve zkvašeném stavu. Ovoce musí být vypěstováno výhradně na vlastním pozemku, který leží na území České republiky.  Není proto přípustné nakupovat ovoce z cizích pozemků nebo pozemků ležících mimo republiku.

• Dodržením maximálního množství 30-ti litrů 100% etanolu za rok čerpá pěstitel výhodu nižší (poloviční) sazby spotřební daně z lihu, která činí 143 Kč za jeden litr 100% etanolu.

Pokud pěstitel nesplní některou z výše uvedených podmínek, vystavuje se nebezpečí postihu ze strany celních orgánů.


por. Bc. Patricie Valentová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj 
tel: +420 577 054 295
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: p.valentova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky