CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 20.03.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Statisícové kauce pro nepoctivé zahraniční přepravce

Od začátku letošního roku uložili zlínští celníci již několik statisícových kaucí zahraničním dopravcům. Ti na našem území vědomě porušují předpisy o silniční dopravě. Do záznamového zařízení vozidla tzv. tachografu zpravidla vloží cizí kartu řidiče, a tím obchází dodržování povinných bezpečnostních přestávek či stanovené doby odpočinku. Podle údajů zaznamenaných na své vlastní kartě by však tento řidič neměl vozidlo v danou dobu vůbec řídit. Mezinárodním předpisem je totiž stanoveno, že řidič kamionu může nepřetržitě řídit vozidlo maximálně po dobu 4,5 hodiny.

Již sedmý případ řeší v těchto dnech pracovníci Celního úřadu pro Zlínský kraj. Poslední se stal začátkem tohoto týdne. Hlídka mobilního dohledu si na hraničním přechodu se Slovenskou republikou vytipovala slovenský kamion přijíždějící do republiky. Po zastavení vozidla a seznámení řidiče s obsahem a průběhem kontroly bylo přistoupeno ke kontrole záznamového zařízení. Kontrolní výtisk z tachografu však odhalil zásadní nesrovnalosti. V záznamovém zařízení byla totiž vložena karta jiného řidiče než toho, který fakticky seděl za volantem kamionu. Tímto jednáním byly porušeny předpisy upravující oblast provozování silniční dopravy. Řidiči byla uložena kauce ve výši 100 tisíc korun, kterou musí složit na místě zjištění. Do té doby mu není umožněno pokračovat v jízdě.

Celní správa ČR je pouze kontrolním orgánem oprávněným provádět státní odborný dozor nad provozováním nákladní dopravy. Zjištěné případy porušení jsou proto postoupeny příslušnému Krajskému úřadu - odboru dopravy a silničního hospodářství k zahájení správního řízení, kde pak uložená pokuta zpravidla odpovídá výši složené kauce. 


por. Bc. Patricie Valentová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj 
tel: +420 577 054 295
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: p.valentova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky