CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
760 01 Zlín

V Zlíně 10.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Pěstitelské pálení

Pěstitelské pálení je v České republice považováno za tradiční výrobu ovocných destilátů, jedná se o službu pro drobné pěstitele ovoce, kterým umožňuje zužitkovat jejich úrodu. Nicméně i tato činnost má svá pravidla, která musí každý pěstitel v souladu se zněním zákona č. 61/1997 Sb., zákon o lihu, v platném znění, dodržet.

Celní úřad pro Zlínský kraj jako správce spotřební daně tímto reaguje na nabídky prodeje „slivovice“ nebo ovoce za účelem jeho použití v rámci pěstitelského pálení, které se příležitostně objevují v inzerci (internet, nástěnky v obchodních centrech). 

V rámci dodržování zákonných povinností upravujících oblast pěstitelského pálení je nutno respektovat: 

  • Pěstitelské pálení je určeno výhradně pro fyzické osoby a produkty z tohoto pálení jsou určeny pro osobní potřebu domácnosti pěstitele. Je zakázáno ovocné destiláty dále prodávat nebo skladovat v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo pro jiné přímé osobní užití fyzickou osobou (např. v restauračních zařízeních). 
  • Surovinami jsou ovoce, jakož i šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém nebo i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi. Ovoce musí být vypěstováno na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je osoba oprávněna užívat z jiného právního důvodu (např. pronájem), který leží na území České republiky nebo může být obdrženo z naturálního plnění.  Není proto přípustné nakupovat ovoce z cizích pozemků nebo pozemků ležících mimo Českou republiku (např. ovoce z Maďarska, Moldávie).
     
  • Dodržení výroby maximálního množství 30 litrů 100 % etanolu pěstitelem, a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které s pěstitelem tvoří společně hospodařící domácnost, za dané výrobní období. Pěstitel v rámci pěstitelského pálení čerpá výhodu, nižší (poloviční), sazby spotřební daně z lihu, která aktuálně činí 162 korun za jeden litr 100 % etanolu. Společně hospodařící domácností se pro účely pěstitelského pálení rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Výrobním obdobím je doba od 1. července běžného roku do 30. června roku následujícího.

Pokud pěstitel nesplní některou z výše uvedených podmínek, vystavuje se nebezpečí postihu ze strany celních orgánů.

Celní úřad pro Zlínský kraj eviduje v rámci své působnosti v letošním roce 98 subjektů provozujících pěstitelské pálení. Výběr spotřební daně u pěstitelského pálení za výrobní období ukončené k datu 30.6.2022 dosáhl částky ve výši 115 082 028 korun, které byly odvedeny do státního rozpočtu.


por. Mgr. Dušan Janiš
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj
tel: +420 577 054 217
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: d.janis@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky