CZ EN Translate
Menu

Změna v preferenčním zacházení v rámci Všeobecného systému preferencí (GSP) s ohledem na systém REX

V souladu s využíváním systému REX informujeme o skutečnosti, že poskytování preferenčního zacházení v rámci GSP na zboží dovezené ze Středoafrické republiky (CF), Demokratické republiky Kongo (CG), Džibutska (DJ), Rovníkové Guinei (GQ), Kiribati (KI), Libérie (LR), Mali (ML), Mikronésie (FM), Nauru (NR), Svatého Tomáše a Princova ostrova (ST), Sierry Leone (SL), Somálska (SO), Jižního Súdánu (SS), Východního Timoru (TL), Toga (TG), Tuvalu (TV) a Jemenu (YE) by mělo již být pouze na základě systému REX.

Těmto zemím 31. 12. 2017 skončilo přechodné období v rámci systému REX a z tohoto důvodu již nemohou požadovat preferenční zacházení na základě osvědčení FORM A vystaveného po 1.1.2018. Zároveň ale tyto země nesplnily podmínky stanovené v článcích 70 a 72 UCC-IA nezbytné pro řádné fungování systému REX.

Z těchto důvodů jsou tyto země v současnosti vyloučeny z poskytování výhod ze systému všeobecných celních preferencí. Ty mohou začít využívat pouze po splnění podmínek pro používání systému REX, nebo podáním žádosti o prodloužení přechodného období. V případě prodloužení by přechodné období trvalo maximálně do 30. 6. 2018.

Informace o systému REX lze v anglickém jazyce nalézt také na webových stránkách Evropské Komise:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/calculation-customs-duties/rules-origin/general-aspects-preferential-origin/arrangements-list/generalised-system-preferences/the_register_exporter_system_en

 

 

 

 

 


Stránka byla publikována dne: 27.02.2018

Skočit na začátek stránky