CZ EN Translate
Menu

Pobřeží slonoviny a Madagaskar - oznámení o přistoupení k systému REX

V Úředním věstníku EU č. C 23 bylo dne 23.1.2023 zveřejněno „Oznámení ohledně uplatňování systému registrovaných vývozců Evropské unie Pobřežím slonoviny podle prozatímní dohody o hospodářském partnerství mezi EU a Pobřežím slonoviny a Madagaskarem podle prozatímní dohody o hospodářském partnerství mezi EU a východní a jižní Afrikou“. 

​Od 2. prosince 2022 mohou produkty pocházející z Pobřeží slonoviny využívat při dovozu do EU preferenčního sazebního zacházení podle dohody EU – Pobřeží slonoviny pouze po předložení prohlášení o původu, které vyhotoví:

  • vývozce z Pobřeží slonoviny registrovaný v systému REX nebo
  • kterýkoli vývozce z Pobřeží slonoviny pro jakoukoli zásilku sestávající z jednoho nebo více balení obsahujících původní produkty, jejichž celková hodnota nepřesahuje 6 000 EUR.

Více informací k předkládání a přijímání důkazů původu z Pobřeží slonoviny vydaných před 2.12.2022 naleznete zde.

Od 1. ledna 2023 mohou produkty pocházející z Madagaskaru využívat při dovozu do EU preferenčního sazebního zacházení podle dohody EU – ESA pouze po předložení prohlášení na faktuře, které vyhotoví:

  • vývozce z Madagaskaru registrovaný v systému REX nebo
  • kterýkoli vývozce z Madagaskaru pro jakoukoli zásilku sestávající z jednoho nebo více balení obsahujících původní produkty, jejichž celková hodnota nepřesahuje 6 000 EUR.

​Průvodní osvědčení EUR.1 a prohlášení na faktuře vystavená schválenými vývozci na Madagaskaru již od 1.1.2023 nelze přijímat.


Stránka byla publikována dne: 23.01.2023

Skočit na začátek stránky