CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 26.01.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Čeští celníci objevili při silniční kontrole 10 a půl kila heroinu

Dne 17. ledna 2005 v časných ranních hodinách zadrželi celníci kamion bulharské imatrikulace. Z důvodů poněkud zvláštní trasy přepravy – zahájení v Turecku, v Bulharsku došlo k výměně řidičů – konec přepravy v SRN, provedli pracovníci mobilního dohledu Celního úřadu Břeclav kontrolu tohoto vozidla. Za použití služebního psa speciálně cvičeného na vyhledávání omamných a psychotropních látek bylo nalezeno 10 ks ilegitových balíčků s neznámou látkou. Balíčky byly ukryty ve speciálně vytvořených úkrytech na dvou místech v prostoru kabiny řidiče. Orientační zkouškou na přítomnost omamných a psychotropních látek byla pozitivní reakce na heroin o celkové hmotnosti 10,420 kg.

Pracovníky Celního ředitelství Brno bylo zahájeno trestní řízení z důvodu podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek (§ 187 trestního zákona). Po dohodě s Krajským státním zastupitelstvím v Brně a s kolegy z německé celní správy bylo rozhodnuto o využití institutu mezinárodně sledované zásilky z České republiky do SRN. Tento institut byl využit z toho důvodu, aby došlo k odhalení celé sítě překupníků s drogami. Zásilka byla pod dohledem pracovníků Celní správy České republiky dopravena z hraničního přechodu Břeclav-dálnice D2 na hraniční přechod Rozvadov, kde byla předána německým kolegům.

V SRN byl po několika dnech celý případ ukončen s pozitivním výsledkem. Zásilka drog byla zajištěna a řidič uvedeného vozidla zatčen jako jeden z organizátorů tohoto nezákonného obchodu s drogami.

Tento případ je mimořádným úspěchem hned z několika důvodů:

  • předně se jednalo o jeden z dalších případů, kdy celní správa využila institut mezinárodně sledované zásilky a
  • je dobrou ukázkou velmi dobré spolupráce mezi orgány Celní správy ČR, orgány německé celní správy a státním zastupitelstvím.


FOTODOKUMENTACE

Kliknutím myši na obrázek se zobrazí v původní velikosti

     

JUDr. Jaroslav Moravec 
tiskový mluvčí CŘ Brno  tel.: 545549282  fax: 545573526  mobil: 725009081  e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky