CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 15.04.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Při akci PEKAŘ bylo objeveno velké množství drog

Brněnští celníci ukončili o minulém víkendu třetí fázi případu s krycím názvem „PEKAŘ“. Do finální podoby byl rozpracován od září roku 2004. Případ se vyznačuje vysokou společenskou nebezpečností, kdy skupina osob české národnosti obchodovala s heroinem. Na území ČR je v současné době trestně stíháno 12 osob, z toho 3 ženy, věková hranice pachatelů této trestné činnosti se pohybuje od 24 - 35 let. Čtyři osoby jsou stíhány vazebně, jedna osoba byla již odsouzena k podmínečnému odnětí svobody. Bylo provedeno celkem 6 domovních prohlídek.Vzhledem k tomu, že se jednalo o organizovanou skupinu osob, hrozí ostatním trest odnětí svobody nepodmíněně v rozpětí od 2 – 10 let.

Nezákonný dovoz heroinu ze Slovenska a jeho následné distribuce probíhaly zejména v břeclavském regionu. Na Slovensku byly provedeny dvě domovní prohlídky, přičemž vazebně je stíháno 5 osob slovenské národnosti. Na úspěchu celé akce se výrazně podíleli i slovenští kolegové z Národní protidrogové jednotky.

Při všech domovních i osobních prohlídkách v obou zemích bylo nalezeno více než 10 kg marihuany a dále menší množství heroinu, pervitinu, hašiše, lysohlávek, tablet Subutexu. Zákrokem proti výše uvedeným osobám byla na Hodonínsku a Břeclavsku značně ztížena dostupnost tvrdých drog.

Úspěšná realizace tohoto případu je výsledkem pečlivé práce celníků, nadstandardní spolupráce s Okresním státním zastupitelstvím Břeclav, které celnický trestní spis dozorovalo i pomoci Policie ČR, která se od září loňského roku zúčastnila jedné domovní prohlídky a několika výslechů.


FOTODOKUMENTACE:
Kliknutím myši na obrázek ho zvětšíte do původní velikosti

     

JUDr. Jaroslav Moravec 
tiskový mluvčí CŘ Brno  tel.: 545549282  fax: 545573526  mobil: 602200748  e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky