CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 25.04.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci zasáhli proti lihovaru v Kobylnici

Ve dnech 18. – 19.4. 2005 provedli brněnští celníci v trestním řízení prohlídky jiných prostor a pozemků a domovní prohlídky v objektu lihovaru, skladovacích míst a obydlí v obcích Kobylnice a Rebešovice. Součástí této rozsáhlé akce byla také prohlídka lihovaru v obci Předhradí u Chrudimi. Koncem týdne byla vyhodnocena ve spolupráci se správcem spotřební daně tato realizace případu s krycím názvem Housle.

V průběhu prohlídek došlo k zajištění více než 25 000 litrů surového lihu, který měl být v lihovaru Kobylnice rafinován a následně vyskladněn bez dohledu celního úřadu, pochopitelně bez zaplacení spotřební daně ve výši více jak 6 milionů Kč. K rafinaci lihu však z důvodu zásahu celníků již nedošlo. Dále bylo zajištěno více jak 19 000 litrů rafinovaného lihu, vyskladněného mimo daňový sklad lihovaru, mimo jeho evidenci, čímž na neodvedené spotřební dani vznikla škoda vyšší než 4,8 milionů Kč. Dále bylo zajištěno 100 kartonů nekolkovaných a pravděpodobně padělaných cigaret zn. Marlboro a kleště s padělanou matricí k označení olověných celních závěr. V neposlední řadě byly zajištěny čtyři palety již hotového alkoholu ve spotřebitelském balení. Jednalo se o rum, vodku a další běžné druhy lihovin, ke kterým také nebyly v průběhu kontroly předloženy žádné doklady.

Celý případ byl předán vyšetřovateli Finanční policii ČR. V této souvislosti došlo k zadržení 3 osob proti kterým bylo zahájeno trestní stíhání, neboť způsobily škodu velkého rozsahu ve smyslu trestného činu krácení cla daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 148 trestního zákona. Všechny tyto osoby jsou stíhány vazebně.

Tímto jednáním tedy pravděpodobně došlo ke zkrácení daně o více než 10.000.000,- Kč.

V souvislosti s tímto případem došlo k propuštění 1 celníka ze služebního poměru z důvodu porušení služební přísahy úmyslně zvlášť závažným způsobem. V říjnu r. 2004 totiž informoval jednoho s trestně stíhaných o opatřeních, které chystá Celní úřad Brno (jakožto správce daně) v lihovaru v Kobylnicích. Bývalý celník byl propuštěn dne 21. 4. 2005.

 


JUDr. Jaroslav Moravec 
tiskový mluvčí CŘ Brno  tel.: 545549282  fax: 545573526  mobil: 602200748  e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky